Το σεντούκι των κρυμμένων θησαυρών

Το σεντούκι των κρυμμένων θησαυρών

Ο παππούς και η γιαγιά έχουν μια πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, και όσοι πρόλαβαν και κατάφεραν να τους ζήσουν υγιείς και δυνατούς, έχουν σίγουρα ένα πλεόνασμα όμορφων αναμνήσεων. Η ατυχής στιγμή του αποχωρισμού, συνοδεύεται και από την αναδιαμόρφωση της κατοικίας, που συνήθως αναλαμβάνουν οι νεότεροι, λόγω των υψηλότερων αντοχών τους και την καλύτερη γνώση των σημερινών τάσεων. Το ξεκαθάρισμα, θα μας ωθήσει να διαχωρίσουμε ποια αντικείμενα έχουν αξία, χρηματική ή συναισθηματική, ποια είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να αναζητήσουν νέο ιδιοκτήτη, και ποια ανήκουν μια για πάντα στο παρελθόν. 

Το “σεντούκι” λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι ένα ξύλινο μπαούλο, παρά ένα σύνολο τοίχων με πόρτα και στέγη. 

Ας δούμε τα κυρίαρχα στοιχεία που μπορεί να συναντήσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της ανασκαφής μας. 

  1. Οικογενειακά Κειμήλια 

Ξεκινώντας από αυτά με τη μεγαλύτερη ιστορία και αξία, που άμεσα θα κατατάξουμε στα διασωθέντα, συναντάμε ασημικά, παλιά κοσμήματα, ρολόγια και καρφίτσες από μακρινές γενιές, αλλά και καλά κρυμμένες λίρες ως κομμάτι της περιουσίας.
Μάλιστα, αυτές μπορεί να αποτελέσουν πολύ ευχάριστη έκπληξη δεδομένης της κατά το πιθανότερο άγνοιας της ύπαρξής τους, ενώ η διαχρονική αξία του και οι σχεδόν αμετάβλητες τιμές χρυσού τις καθιστούν ένα ισχυρό επενδυτικό στοιχείο. 

Στα οικογενειακά “κειμήλια” ανήκουν επίσης αναμνηστικά της οικογενείας ή/και του τόπου, όπως πορτραίτα και φωτογραφίες, παραδοσιακές φορεσιές και εργόχειρα. 

  1. Κομμάτια Τέχνης

Μένοντας στους πιο μικρούς σε όγκου θησαυρούς, η εξερεύνηση μπορεί να αναδείξει διάφορα αντικείμενα πρωτότυπης αισθητικής είτε καθημερινής χρήσης (πχ. Κηροπήγια, πορτατίφ)  είτε καθαρά εικαστικού ενδιαφέροντος από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες ή ερασιτέχνες φίλους της οικογενείας, όπως πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, γλυπτά, κλπ.Δίχως να ξεχνάμε τα επικρατέστερα μέσα διασκέδασης ανά εποχή, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε κάποιο γραμμόφωνο/πικάπ και μια αξιοζήλευτη συλλογή από δίσκους βινυλίου που θα πρέπει να ξεσκονίσετε προσεκτικά για να μην παραβλέψετε δυσεύρετα άλμπουμ.  

Όπως και να ‘χει, όσα από αυτά δεν ταιριάζουν με το στυλ και τις προδιαγραφές σας, και επιθυμείτε να τα πουλήσετε, καλό θα ήταν να κάνετε πρώτα μια online έρευνα και μια βόλτα σε παλαιοπωλεία, για να ενημερωθείτε γιατί το εύρος τιμών αντίστοιχων ειδών, και να μην καταλήξετε να υποτιμήσετε κάποιο αντικείμενο.

  1. Επίπλωση

Και αφήσαμε για το τέλος το κομμάτι εκείνο που κυριολεκτικά βγάζει μάτι, που κάνει στην πραγματικότητα ένα σπίτι, να είναι (λειτουργικό) σπίτι, και κυριαρχεί σαφώς στον εσωτερικό χώρο: τα έπιπλά του. Άλλοι θα ξεκινούσαν από αυτά, εμείς όμως πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο η απομάκρυνση/αναπροσαρμογή του να γίνει τελευταία. Πώς θα αξιοποιήσετε την οικία από εδώ και πέρα; Θέλετε να κάνετε ριζικές αλλαγές, να προσθέσετε μοντέρνες πινελιές παντρεμένες με κλασικό ύφος, ή να διατηρήσετε τον παραδοσιακό διάκοσμο. Αυτή είναι η απάντηση που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις σας.   Κι έπειτα, η πίεση του χρόνου θα ορίσει εμμέσως την τιμή πώλησης, αφού μια τιμή πολύ χαμηλότερη από την πραγματική τους αξία θα προσελκύσει αγοραστές πολύ ταχύτερα, αν όμως έχετε το χρόνο με το μέρος σας μπορείτε να επωφεληθείτε απευθυνόμενοι σε κοινό που θα εκτιμήσει τη σπανιότητα των κομματιών. 

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content