Αναλυτικό το πρόγραμμα για τον Βλάχικο Γάμο – Πως θα κινηθούν οι βλάχοι

ΘΗΒΑ – ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Πρόγραμμα :

Kυριακή της Τυρινής

13.00 Οι «Καπεταναίοι» με τον «Πανούση» (υπηρέτη) το φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα (νταούλι και πίπιζα) φέρνουν βόλτα στα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παληκάρια του «μπουλουκιού» .
Τους βλάχους, Μακεδόνες και Λιάπηδες. Συγκεντρώνονται τα «μπουλούκια» στους κεντρικούς δρόμους και χορεύουν.

16.30 Στο δρόμο του Επαμεινώνδα γίνονται το ΠΡΟΞΕΝΙΟ και τ’ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΜΑΤΑ κι’ από κοντά τραγούδια και χοροί των «καλεσμένων τους» με όλο τον κόσμο, ντόπιους και ξένους, να διασκεδάσουν μέχρι τα χαράματα της άλλης μέρας.

Καθαρά Δευτέρα

7.00 το πρωί …σκούζει ο «σκάρος» (εγερτήριο, εωθινό)

8.30 Άναμμα φωτιάς χωριστά σε κάθε «μπουλούκι» στο δρόμο του Επαμεινώνδα και στη θράκα ψήσιμο της προπύρας (πίττας) της νύφης. «Πυρρίχιος» χορός παληκαριών γύρω από την κάθε φωτιά.
Γλέντι και χοροί ώσπου ν’αποτραβηχτούν οι βλάχοι για την Αγία Τριάδα.

12.00 μεσημέρι. Τα «μπουλούκια» έχουν συγκεντρωθεί στο γραφικό ξωκλήσι της «Αγιατριάδας» για φαγητό και για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τελετής του «γάμου».
Όλοι μαζί οι βλάχοι στρώνουν κοινό τραπέζι με νηστήσιμα φαγητά (τουρσιά, ελιές, ταραμά, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλια, χταπόδια και λαγάνες) τα οποία μοιράζονται μαζί με τους επίσημους καλεσμένους και όλο τον κόσμο.

14.00-15.00 Ξεκίνημα της «πομπής» και άφιξης της, εξήγηση από τα μεγάφωνα του εθίμου και βλάχικα τραγούδια από ντόπιους τραγουδιστές. Ακούμπημα προικιών «νύφης». Ξύρισμα γαμπρού.

17.00 Κορύφωση του εθίμου με τον «χορό του πεθαμένου» (προχριστιανικό κατάλοιπο) και στη συνέχεια ξεφάντωμα χαράς, γλέντι και χορός.

Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί τις Απόκριες!

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content