Σ Ε ΝΟ Θ για το πρώτο απογευματινό –επί πληρωμή- χειρουργείο στο Νοσοκομείο της Θήβας

Με αφορμή το πρώτο απογευματινό –επί πληρωμή- χειρουργείο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο της Θήβας, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Τη στιγμή που το Νοσοκομείο αδυνατεί να πραγματοποιεί χειρουργεία κατά το πρωινό τακτικό ωράριο σε καθημερινή βάση, λόγω της έλλειψης προσωπικού (νοσηλευτικού, κ.ά.) αλλά και τη στιγμή που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί η τράπεζα αίματος στο Νοσοκομείο, η Διοίκηση του Νοσοκομείου έρχεται να εγκαινιάσει το νέο κυβερνητικό θεσμό. Αντί να προβούν στις επιτακτικές προσλήψεις του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού, για να μπορούν να χειρουργούνται όχι μόνο τα τακτικά περιστατικά σε καθημερινή βάση αλλά και ορισμένα επείγοντα καθόλο το 24ωρο, καταφεύγουν στην μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας του ήδη υπάρχοντος.
  • Η εμπειρία από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, που έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν περιορισμένο (και μακριά από τις προσδοκίες του υπουργείου) απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία δείχνει ότι σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει το μέτρο αυτό να αποσυμφορηθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής. Για τον απλούστατο λόγο, πως εάν οι ασθενείς, που περιμένουν μήνες και χρόνια στις λίστες, είχαν τα απαιτούμενα χρήματα θα είχαν ήδη χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ο στόχος της κυβέρνησης είναι σαφής. Το μέτρο αυτό αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, συντηρώντας την άθλια κατάσταση της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων και της υποστελέχωσης. Επιδιώκουν να περιορίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει δωρεάν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, για να μειωθούν οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Επιδιώκουν τα νοσοκομεία να μετατραπούν σε «αυτό-χρηματοδοτούμενες» μονάδες, πουλώντας στην πραγματικότητα τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Είναι απάνθρωπο και επικίνδυνο να αναγκάζεται ο γιατρός, ο νοσηλευτής, κλπ να δουλεύει νυχθημερόν προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του. Αντί να προβούν σε αυξήσεις των μισθών όλων των υγειονομικών και ένταξή τους στα ΒΑΕ, προβάλλουν ως λύση το να ξανά-πληρώνουν οι ασθενείς την ώρα της ανάγκης, για υπηρεσίες υγείας που έχουν ήδη πληρώσει και που θα έπρεπε να τους προσφέρονται απολύτως δωρεάν.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη γενναία ενίσχυση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και να σταματήσουν εδώ και τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ. Να γίνουν  μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες και να προχωρήσει η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να σταματήσουν οι απολύσεις και να επανατοποθετηθούν οι απολυμένοι. Να γίνουν αυξήσεις στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια, με αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς επιχειρηματική δράση.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4, ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 7:00-15:00 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content