Ψηφιακά οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια

Oλοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας, η τηλεδιάσκεψη μεταξύ πρυτάνεων και του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη για το ζήτημα των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα και συμφωνήθηκε να γίνουν ψηφιακά οι εξετάσεις για να μη χαθεί το εξάμηνο, απόφαση που επικυρώθηκε κι από τη μετέπειτα σύσκεψη των πρυτάνεων.

Οι ψηφιακές εξετάσεις αφορούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα οπου δεν υπάρχει, λόγω κινητοποιήσεων, η δυνατότητα να γίνουν δια ζώσης τα μαθήματα.

Σημειώνεται ότι υπό κατάληψη βρίσκονται περισσότερες από 100 πανεπιστημιακές σχολές στη χώρα αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο. Η συνεδρίαση της συνόδου των πρυτάνεων, έγινε κατόπιν αιτήματος του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, για να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων του εξαμήνου και κυρίως τη δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως, όπως έχει προτείνει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια ξεκίνησε με διπλή κατεύθυνση η Εισαγγελία Πρωτοδικών που θέτει υπό έρευνα και όσους συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά και πρόσωπα στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οι πρυτανικές αρχές προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος και κατ’ επέκταση και το εξάμηνο εξαιτίας των καταλήψεων. Οι φοιτητές που αντιδρούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η απόφαση για το ΕΜΠ
Υπό το βάρος των συνεχιζόμενων καταλήψεων, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισε νωρίτερα να προχωρήσει στη διενέργεια εξετάσεων και μαθημάτων εξ αποστάσεως.

Ειδικότερα, η Σύγκλητος αποφάσισε ότι στις περιπτώσεις των σχολών, όπου δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες μαθημάτων για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, να γίνουν τα μαθήματα διαδικτυακά.

Όσο για τις εξετάσεις του εξαμήνου, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται το αδιάβλητο, να προχωρήσουν σε εξ αποστάσεως διενέργεια.

Σύμφωνα με τη Σύγκλητο, το ίδρυμα χρειάζεται ηρεμία για να λειτουργήσει και να προχωρήσει στην υλοποίηση των σκοπών του.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content