Παρβοϊός: Το διαφορετικό σύμπτωμα που δείχνει ότι κινδυνεύετε

Τη ζωή του από οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό έχασε ένα κοριτσάκι 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΔΥ, που εστάλη στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας μας και είχε ημερομηνία 1 Μαΐου, καταγράφηκαν 11 κρούσματα παρβοϊού σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο παιδίατρος, Μάριος Ανδρέου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο παρβοϊός είναι ένας ιός με συμπτώματα ήπιας λοίμωξης.

Παρβοϊός: Το σύμπτωμα που δείχνει νόσηση

«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι καινούριο. Πάντα βλέπαμε παρβοϊούς και πάντα βλέπαμε τη λεγόμενη πέμπτη νόσο. Ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά, οστρακιά, είχαμε και την πέμπτη νόσο που οφειλόταν σε αυτόν τον ιό. Σε έναν ιό κυτταροτοξικό, Β19, έτσι λέγεται. Όταν κολλήσει κάποιο άτομο, κολλάει από ανθρώπους σε ανθρώπους γιατί υπάρχει και παρβοϊός που κολλάει στις γάτες και στους σκύλους. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Αν κολλήσει 1 με 2 εβδομάδες παρουσιάζεις μια ήπια λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα -μυαλγία, πονοκέφαλο. Αυτό που κάνει το χαρακτηριστικό είναι ότι βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο σαν να έχω δεχθεί μια έντονη σφαλιάρα, ένα ράπισμα».

Να φανταστείτε όλος ο ενήλικος πληθυσμός να το έχει περάσει γι αυτό έχουμε αντισώματα της τάξης του 60%. Ένα ποσοστό 20-30% και μάλιστα των γυναικών δεν το έχει περάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο παιδίατρος.

Μάλιστα, ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι όταν εμφανίζεται «το εξάνθημα το παιδί δεν μεταδίδει το νόσημα. Το έχει μεταδώσει πριν».
Οι επιπλοκές που δημιουργεί ο παρβοϊός στην εγκυμοσύνη

«Κάνει όμως κάποιες επιπλοκές σε σπάνιες περιπτώσεις. Προσβάλει τις αρθρώσεις κυρίως στους ενήλικες και να κάνει αρθρίτιδα. Ο ιός χτυπά τους πάντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει καρδίτιδα, όπως όλες οι ιώσεις. Δεν υπάρχει ιός που να μην προσβάλει το μυοκάρδιο. Όταν υπάρχει και άλλες συνλοιμώξεις, ο ιός βρίσκει ευκαιρία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά», τόνισε ο παιδίατρος.

Αναφερόμενος στις έγκυες ο παιδίατρος τόνισε: «Αυτό που θέλω να ενημερώσω είναι ότι προσβάλει τις έγκυες γυναίκες. Οι έγκυες όταν προσβληθούν στο πρώτο, δεύτερο ή τον τρίτο τρίμηνο ή θα κάνουν βαριά αναιμία ή να γεννήθει νεκρό το μωρό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή μου».

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr