Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Πώς έγινε το λάθος με το μέγεθος του προσεισμού

Στην ανακοίνωση το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εξηγεί πώς έγινε το λάθος, αλλά και γιατί εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, ενώ κάνει λόγο για «πολύ δύσκολη περίπτωση» σεισμού, λόγω των δονήσεων με διαφορά δευτερολέπτων.

Σημειώνεται ότι αρχικά η αυτόματη λύση ανέφερε ότι ο προσεισμός ήταν 5,6 Ρίχτερ και ακολούθησε η δόνηση των 5,7 Ρίχτερ. Ωστόσο, τελικά το μέγεθος του πρώτου σεισμού ήταν 4,3 Ρίχτερ.

«Την 29η Μαρτίου 2024 και ώρα 09:12:48.74 είχαμε ανατολικά των Στροφάδων πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.7 στην κλίμακα Ρίχτερ. Πριν τον σεισμό αυτό και ώρα 09:11:54.78, δηλαδή πριν από 53.96 δευτερόλεπτο σημειώθηκε προσεισμός στην ίδια περιοχή. Το αυτόματο σύστημα εντόπισε άμεσα και σωστά την ύπαρξη δύο σεισμών και μάλιστα υπολόγισε και τα επίκεντρα στη σωστή θέση. Ωστόσο, ενώ το μέγεθος του δεύτερου ισχυρού σεισμού υπολογίστηκε σωστά, ο προσεισμός εμφανίστηκε με λάθος μέγεθος στην αυτόματη λύση», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο λόγος ήταν ότι για όλα τα αυτόματα συστήματα, ο υπολογισμός του μεγέθους βασίζεται τυπικά σε ένα διάστημα (παράθυρο) καταγραφής 120 δευτερολέπτων για τον κάθε σεισμό. Αυτό γίνεται, ώστε η μέτρηση να περιλαμβάνει ικανό αριθμό σταθμών στους υπολογισμούς, ακόμα και για την περιοχή του ελληνικού τόξου αλλά και τις συνοριακές περιοχές της Ελλάδας. Στην εν λόγω περίπτωση, το αυτόματο σύστημα για τον υπολογισμό του μεγέθους του προσεισμού χρησιμοποίησε παράθυρο στο οποίο είχε ήδη εισέλθει ο μεγάλος σεισμός και έτσι επηρεάστηκε», εξηγεί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Γιατί εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Η βάρδια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου «ταυτοποίησε άμεσα» την ύπαρξη του λάθους στο μέγεθος, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, «έπρεπε να στείλει άμεσα» την επείγουσα προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, «αφού το μέγεθος του σεισμού ήταν Μ 5.7 (άνω του Μ 5.5). Η προειδοποίηση τσουνάμι ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα μόλις σε 6 λεπτά (9:18)».

«Αμέσως μετά, στις 9:21:28 (3 λεπτά μετά) είχε ολοκληρωθεί η λεπτομερής λύση του ισχυρού σεισμού και στις 09:23:17 (1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα μετά) διορθώθηκαν και τα στοιχεία του προσεισμού», αναφέρει ακόμα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content