Διακόσμηση σπιτιού: Τι να προσέξω

Η κατασκευή ενός σπιτιού όπως και η διακόσμηση άλλωστε δεν είναι μία και τόσο εύκολη υπόθεση ανεξαρτήτως του τι πιστεύουν πολλοί.

Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι, αυτό της δόμησης τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Βλέπετε, μια λανθασμένη κατασκευή από άποψης υλικών ίσως να μην φαίνεται τόσο άσχημη αισθητικά. Παρόλο αυτά, πρόκειται για μια επικίνδυνη οικοδομή που σε έναν ισχυρό σεισμό ή κάποιο άλλο φυσικό φαινόμενο θέτει την ζωή μας και των υπόλοιπων ενοίκων σε κίνδυνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δηλαδή δεν συγχωρούνται λάθη καθώς αυτά μπορούν να οδηγήσουν στον όλεθρο και όχι απλά σε κάποια στιλιστική ή άλλου τέτοιου είδους ατέλεια και «παραφωνία».

Στον τομέα της διακόσμησης, από την άλλη πλευρά, τα πράγματα δεν είναι τόσο επικίνδυνα, δεν πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου. Ωστόσο, το φαίνεσθαι είναι εξίσου σημαντικό με το είναι. Άρα, οφείλουμε όταν ανακαινίζουμε ή απλά διακοσμούμε από την αρχή ένα χώρο να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας κάποιες παραμέτρους που θα του χαρίσουν μια άλλη διάσταση, πολύ θελκτική, δεσπόζουσα και στην ουσία ταιριαστή και αρμόζουσα. Είτε πρόκειται για τη διακόσμηση ενός γραφείου είτε μιας άλλης επιχείρησης είτε μιας οικίας οι επιλογές μας οφείλουν να είναι βήμα-βήμα διαλεγμένες και μελετημένες. Σε αντίθετη περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα θα αφήσει σίγουρα ανικανοποίητους τόσο τους επαγγελματίες και τους πελάτες αυτών όσο και τους ιδιοκτήτες και τους καλεσμένους τους αντίστοιχα. Σε καμία των περιπτώσεων μια άσχημη εντύπωση δεν είναι αποδεκτή από τη στιγμή μάλιστα που θα δαπανήσουμε ένα ποσό για την τελική διαμόρφωση αυτής.

Ας ξεκινήσουμε με το φωτισμό για τον οποίο, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να διαλέξουμε φωτιστικά από την εταιρεία Luminus Lighting. Καταρχήν, θα πρέπει να τονίσουμε ότι εδώ θα αναφερθούμε σε αυτά του εσωτερικού χώρου, καθώς τα φωτιστικά για εξωτερικό χώρο είναι μια τελείως άλλη, ουσιαστικά, κατηγορία που απαιτούν άλλες προδιαγραφές και προσεγγίσεις. Όσον αφορά στις λάμπες που εν τέλει απαρτίζουν ένα φωτιστικό σώμα ξεκινάμε από τα μονόφωτα και φτάνουμε, σταδιακά, στα πεντάφωτα ή και ως τα πολύφωτα. Οι χρωματισμοί επίσης ποικίλλουν και συναντάμε μονόχρωμα όπως λευκά, μαύρα, καφέ, χρυσά, ασημί, χάλκινα, ανθρακί και πολλά άλλα. Υπάρχουν φυσικά και κάποιες πιο ασυνήθιστες αποχρώσεις όπως είναι αυτή του ξύλου, του τσιμέντου, του μπρούτζου αλλά και διάφοροι πολύχρωμοι συνδυασμοί.

Τα φωτιστικά που προορίζονται για χρήση σε κάποιον εσωτερικό χώρο έχουν και άλλες κατηγοριοποιήσεις επίσης. Παραδείγματος χάριν, ταξινομούνται με βάση το υλικό η τα υλικά κατασκευής αλλά και το στιλ και την αύρα που αποπνέουν. Ξεκινώντας από τα πρώτα, συναντούμε ιδιαίτερες αλλά και απλούστερες κατασκευές φτιαγμένες από κάποιο μέταλλο, ξύλο, ύφασμα, πλαστικό, μπαμπού ή και μάρμαρο! Κάποια από αυτά τα στοιχεία ίσως μοιάζουν κάπως αλλόκοτα αλλά σε πολλά σπίτια και άλλους χώρους ταιριάζουν άψογα και σχεδόν απόλυτα. Όσον αφορά στο στιλ, εκεί καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα σύγχρονα, κλασικά, νεοκλασικά αλλά και vintage φωτιστικά σώματα. Εκτός αυτών των διαφοροποιήσεων δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η χρήση και όχι μόνο για την οποία προορίζεται ένα τέτοιο αξεσουάρ φέρνει στο προσκήνιο μία ακόμα ταξινόμηση που ίσως είναι και η βασικότερη όλων. Με βάση αυτή τη λίστα στο εμπόριο βρίσκουμε φωτιστικά οροφής, κρεμαστά, δαπέδου, επιτραπέζια αλλά και πορτατίφ, απλίκες ή σποτ. 

Εκτός βέβαια από αυτά τα είδη σπιτιού μια διαφορετική «νότα» σε αυτό προσφέρουν τα πόμολα, τα χερούλια και τα πιαστήρια που επιλέγουμε. Αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε μερική αρμονία μεταξύ τους ούτως ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να επιλέξουμε ένα στιλ για τα ντουλάπια κουζίνας, ένα δεύτερο για τις ντουλάπες και τις συρταριέρες και ένα τρίτο για τις εσωτερικές πόρτες ή τα ντουλάπια του μπάνιου. Τα αντίστοιχα των κομοδίνων ή κάποιου ίσως γραφείου ή χώρου μελέτης δεν χρειάζεται απαραιτήτως να ακολουθούν κάποια προσδιορισμένη νόρμα ή τύπο. 

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content