Παρήχθη οξυγόνο στον πλανήτη Άρη

Σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα κατέληξε το πείραμα ΜΟΧΙΕ της NASA. Πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια του πειράματος αυτού παρήχθη οξυγόνο για πρώτη φορά στον πλανήτη Άρη κάτι που προσφέρει ελπιδοφόρες προοπτικές για μελλοντικές αποστολές εκεί.

Η διαδικασία παραγωγής οξυγόνου ακολουθεί τα εξής βήματα ηλεκτρόλυσης: Ο καθαρισμένος αέρας συμπιέζεται, θερμαίνεται και στέλνεται μέσω του Solid OXide Electrolyzer, διασπώντας το διοξείδιο του άνθρακα σε μονοξείδιο του άνθρακα και ιόντα οξυγόνου. Τα ιόντα οξυγόνου που προκύπτουν ανασυνδυάζονται στη συνέχεια σε μοριακό οξυγόνο (O2), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την αναπνοή ή ως προωθητικό καύσιμο πυραύλων. Κάθε λειτουργία του MOXIE διαρκεί μερικές ώρες, παράγοντας έως και 10 γραμμάρια αναπνεύσιμου οξυγόνου.

Αν και αυτή η ποσότητα μοιάζει μικρή, είναι σημαντική όμως έστω και για τον εφοδιασμό των μελλοντικών αποστολών στον “κόκκινο πλανήτη”.

Οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη θα απαιτήσουν σημαντικούς πόρους οξυγόνου. Για την υποστήριξη μιας ομάδας αστροναυτών που θα βρίσκονται στον Άρη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, καθώς και για την τροφοδοσία των διαστημικών σκαφών, θα χρειαστούν περίπου 500 μετρικοί τόνοι οξυγόνου.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content