Φίλτρα Νερού και Αέρα– Ποιες Είναι οι Επιλογές σας;

Πριν επιλέξετε φίλτρα αέρα και νερού για το σπίτι σας, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να έχετε πραγματικά καθαρό υγιεινό νερό και αέρα. 

Οι 5 παράμετροι που πρέπει να εξετάσετε πριν αναζητήσετε φίλτρα νερού:

 1. Πόσα λίτρα καθαρίζει και για πόσο διάστημα
 2. Οι πόροι που περνά το νερό πρέπει να είναι κάτω από 0,4  micron. 
 3. Αν έχει φίλτρο φαρμακευτικού  άνθρακα και τι ποιότητας
 4.  Εάν φέρει Διεθνείς Πιστοποιήσεις και από ποιους οργανισμούς 
 5. Τέλος εάν βρείτε ένα συγκεκριμένο μοντέλο, που ικανοποιεί τις παραπάνω συνθήκες ελέγξτε και τις αξιολογήσεις άλλων χρηστών στο διαδίκτυο. 

Πριν φτάσετε όμως σε αυτά τα βήματα, θα πρέπει να έχετε εντοπίσει ποιος τύπος συσκευής ταιριάζει στο σπίτι σας. Όλα τα φίλτρα που θα προμηθευτείτε μπορούν να αφαιρέσουν τις επιβλαβείς ουσίες από το νερό της βρύσης. Η απόφασή σας θα καθοριστεί από τις ιδιαίτερες ανάγκες της καθημερινότητάς σας.

Αντιστοίχως όταν μιλάμε για τον καθαρισμό του αέρα, πολλοί επαναπαύονται στη λειτουργία του ιονιστή οικιακών συσκευών, όπως το κλιματιστικό και ο αφυγραντήρας. Ακολούθως θα δούμε τους διαθέσιμους τύπους φίλτρων νερού και αέρα, ώστε η επιλογή σας να βασιστεί στις δικές σας εξειδικευμένες ανάγκες.

Φίλτρα Νερού Άνω Πάγκου

Ξεκινώντας από τα φίλτρα νερού, θα διαπιστώσει κανείς, ότι υπάρχει μια πληθώρα τύπων. Τα φίλτρα νερού άνω πάγκου είναι μια απ’ τις πιο δημοφιλείς επιλογές επειδή έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα. Αρχικά, είναι σχετικά απλές συσκευές που τοποθετούνται πάνω στον πάγκο και συνδέονται με τη βρύση. Η εγκατάστασή τους είναι εύκολη και την κάνει και συνεργάτης της εταιρείας, από την οποία τα προμηθεύεστε δωρεάν. Επιπλέον, δεν απαιτούν ιδιαίτερη συντήρηση καθώς θα πρέπει μόνο ν’ αλλάζετε το φίλτρο ενεργού άνθρακα μια φορά το χρόνο. Ακόμα, τα φίλτρα άνω πάγκου έχουν κερδίσει τις προτιμήσεις, γιατί μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε άλλη βρύση χωρίς κόπο. 

Φίλτρα Νερού Κάτω Πάγκου

Τα φίλτρα κάτω πάγκου είναι μια ακόμα δημοφιλής επιλογή καθώς είναι εξίσου αποτελεσματικά. Η συγκεκριμένη συσκευή τοποθετείται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας και γι’ αυτό, είναι εξαιρετική για περιπτώσεις όπου θέλετε ν’ αφήσετε ελεύθερο το χώρο σας. Όπως και τα φίλτρα άνω πάγκου, έχουν απλή διαδικασία συντήρησης με αλλαγή του φίλτρου ενεργού άνθρακα μια φορά το χρόνο από συνεργάτη της εταιρείας.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των φίλτρων κάτω πάγκου είναι ότι έχουν δυσκολότερη διαδικασία εγκατάστασης. Για να τοποθετήσετε τη βρύση του φίλτρου, θα πρέπει να κάνετε οπή 1 εκατοστού στον πάγκο σας. Αυτό απαιτεί τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου τεχνικού ή την εγκατάσταση τρίοδης ανοξείδωτης βρύσης. Εναλλακτικά κι εφόσον δε θέλετε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία προσφέρονται και οι ψύκτες νερού. Κοστίζουν λιγότερο, μεταφέρονται εύκολα και τους τοποθετείτε σε όποιο σημείο εξυπηρετεί, αρκεί να υπάρχει πρίζα.

Φίλτρα Κεντρικής Παροχής

Τα φίλτρα κεντρικής παροχής δεν συστήνονται, γιατί επαναμολύνουν το νερό και πολλές φορές το κάνουν πιο επικίνδυνο από το αρχικό. Επιπρόσθετα αυτός ο τύπος μπορεί να εγκατασταθεί μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό μιας και απαιτεί γνώσεις υδραυλικών. 

Τρόποι Καθαρισμού του Αέρα

Για να καθαρίσετε τον αέρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε τη λειτουργία του ιονιστή, που υπάρχει στις οικιακές συσκευές είτε στις εξειδικευμένες συσκευές. 

Το πρόβλημα με τον ιονιστή του κλιματιστικού ή του αφυγραντήρα είναι, ότι ανακυκλώνουν τον υπάρχοντα αέρα. Έτσι, αν ο αέρας που χρησιμοποιούν είναι ήδη μολυσμένος, στα φίλτρα τους θα κατακάθονται μικροσωματίδια. Σαν αποτέλεσμα θα «στέλνουν» έξω και πάλι μολυσμένο αέρα λειτουργώντας τρόπον τινά ως διασπορείς των παθογόνων μικροοργανισμών. 

Όλοι οι παραπάνω αιωρούμενοι μολυντές μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία. Παρακάτω είναι μια λίστα μερικών κοινών προβλημάτων από αιωρούμενους μολυντές.

Σαν αποτέλεσμα εμφανίζονται μερικές από τις ακόλουθες ασθένειες:

 • Αλλεργίες
 • Άσθμα η δυσκολίες αναπνοής
 • Συμπτώματα καταρροής
 • Χρόνια κρυολογήματα και πονοκέφαλοι
 • Αδυναμίες και χρόνια κούραση
 • Ασάφεια λόγου
 • Βήχας
 • Φτάρνισμα
 • Εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Συμπτώματα δηλητηρίασης (Στη περίπτωση χημικών)
 • Πονοκέφαλος
 • Κατάθλιψη
 • Δυσκολίες ύπνου (Αϋπνίες)

Έχει αποδειχθεί, ότι ο ιονιστής συμβάλλει ουσιαστικά στον καθαρισμό του αέρα και την αποτελεσματική απομάκρυνση όλων των μικροοργανισμών, που έχουν σαν αποτέλεσμα τις προαναφερθείσες ασθένειες. 

Βάλτε τα φίλτρα στην καθημερινότητά σας και κάντε μια έμπρακτη δήλωση του ενδιαφέροντός σας προς την οικογένειά σας και τους αγαπημένους σας ανθρώπους. 

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content