196 χρόνια από τη μάχη στο μαρτυρικό Δίστομο

Εκδήλωση για την επέτειο των 196 χρόνων από τη μάχη που έδωσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στο μαρτυρικό Δίστομο, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 1827, διοργάνωσε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου ο Δήμος Διστόμου, Αράχοβας, Αντίκυρας και το συμβούλιο κοινότητας Διστόμου, στην αίθουσα προβολών του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού.

Τα σημαντικότερα σημεία που ανέδειξε ο κεντρικός ομιλητής, διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, Μιχάλης Λυμπεράτος:

  • Tο πόσο καθοριστική ήταν η νίκη αυτή για την αναπτέρωση του ηθικού των εξεγερμένων Ελλήνων και την εξέλιξη της Επανάστασης στην Ρούμελη στην πιο κρίσιμη στιγμή και
  • το πόσο πάνδημη και ενεργητική ήταν η συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού στην ενίσχυση της μάχιμης δύναμης, την επιμελητηριακή υποστήριξη και την συνδρομή στην ενημέρωση για το ανάγλυφο του εδάφους όπου κινήθηκαν τα παλικάρια του Αρχιστρατήγου της Ρούμελης, Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ο Καραϊσκάκης ήξερε πολύ καλά την στρατηγική σημασία του Διστόμου, το οποίο χρησιμοποιούσε ως στρατηγείο και χώρο στρατοπέδευσης των ανδρών του.

Στο Δίστομο ήταν και την προηγούμενη χρονιά (Νοέμβριος του 1826) απ’ όπου ξεκίνησε για την Αράχωβα, όταν πήρε την πληροφορία για την κίνηση των Οθωμανών.

Αξίζει η καταγραφή αυτού που πάντα τονίζει ο δήμαρχος, Ιωάννης Σταθάς, και αφορά στον πρωτότυπο καταδρομικό χαρακτήρα της επιχείρησης “απεγκλωβισμού” από το Δίστομο, νύχτα, δια μέσου του στρατοπέδου των κοιμισμένων Τούρκων, που έκανε ο «γιος της καλογριάς».

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content