Νεράιδα: Αυτό είναι το πιο νέο χωριό της Ελλάδας

Νεράιδα: Αυτό είναι το πιο νέο χωριό της Ελλάδας

Συνήθως αναφερόμαστε στην ιστορία των χωριών που μετρούν πολλά χρόνια ακόμη και αιώνες. Έχουν να μας διηγηθούν πολλές ιστορίες και από εκεί έχουν περάσει διάφοροι πολιτισμοί και κάτοικοι.

Στην Ελλάδα όμως υπάρχουν και χωριά που φτιάχτηκαν πιο πρόσφατα. Ακόμη και πριν από περίπου μισό αιώνα. Ένα από αυτά βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στην Κοζάνη. Ονομάζεται Νεράιδα. Ας τη γνωρίσουμε…

Η Νεράιδα αποτελεί έναν μικρό και γραφικό οικισμό ο οποίος βρίσκεται στη Λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα. Θα τη βρούμε σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο απόσταση από την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Πίσω από το όνομα του χωριού κρύβεται η ελληνική μυθολογία πράγμα που συμβαίνει με πολλά μέρη στην Ελλάδα. Σύμφωνα, λοιπόν, με το μύθο η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις Νεράιδες, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους μόλις σουρούπωνε. Οι κάτοικοί της Νεράιδας είναι περίπου 150, αρκετοί για να δημιουργούν ένα φιλόξενο κλίμα στους επισκέπτες.

Η Νεράιδα είναι ένα σύγχρονο χωριό αλλά έχει ιδιαίτερα σύντομη ιστορία. Οφείλει τη δημιουργία της σε Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη περιοχή τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Τα ιστορικά γεγονότα αναφέρονται στην εποχή, μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και της ανταλλαγής των πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής.

Οι κάτοικοι της Νεράιδας, ωστόσο, υποχρεώθηκαν να ξαναδημιουργήσουν το χωριό τους 1 χιλιόμετρο βορειότερα από την μέχρι τότε τοποθεσία του. Γιατί και πότε έγινε αυτό; Συνέβη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα περίπου 200 σπίτια και τις περιουσίες τους. Ο λόγος είναι ότι απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972. Τότε δημιουργήθηκε και η τεχνητή λίμνης Πολυφύτου, που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί, το παλιό χωριό Νεράιδα.

exploringgreece

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content