Γιουβέτσι θαλασσινών με κριθαράκι , καλαμαράκια και χταπόδι

  • 200 γραμμάρια καλαμαράκια
  • 200 γραμμάρια χταπόδι μισοβρασμένο και κομμένο κομματάκια
  • 250 γραμμάρια κριθαράκι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • Ένα κρεμμύδι ξερό
  • 1 μεγάλο πράσο κομμένο σε κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Λίγο μαϊντανό
  • Και λίγο άνηθο
  • Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε

Πλύνετε καλά τα καλαμαράκια και βάλτε τα σε σόδα για δύο περίπου ώρες. Τα ξεπλένετε καλά και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και μαράνετε τα στο λάδι μαζί με τον μαϊντανό, το πράσο και τον άνηθο. Προσθέστε λίγο αλάτι, πιπέρι, και το φύλλο δάφνης. Τσιγαρίστε τα για 3 λεπτά.

Ρίξτε τα καλαμαράκια και το χταπόδι στα τσιγαρισμένα υλικά και αφήστε τα να πάρουν μια βράση σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Σβήστε τα με το κρασί. Προσθέστε λίγο νερό (να μισοσκεπαστούν) και ψήστε τα σε σιγανή φωτιά για τρία τέταρτα της ώρας.
Σε άλλη κατσαρόλα βράστε το κριθαράκι, σε αλατισμένο νερό. Στραγγίστε το και βάλτε το σε μικρό πυρέξ. Ρίξτε τα καλαμαράκια και το χταποδάκι με τη σάλτσα τους, ανακατέψτε τα και βάλτε τα στο φούρνο για είκοσι λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σερβίρετε με ότι συνοδευτικό επιθυμείτε. Το γιουβέτσι θαλασσινών με κριθαράκι είναι έτοιμο για να το μοιραστείς με όσους αγαπάς.

EXTRA TIPS:

Μπορείτε να προσθέσετε στη συνταγή γαρίδες και μύδια (περίπου μισό κιλό). Εάν χρησιμοποιήσετε μύδια, θα πρέπει να είναι ζωντανά για να μαγειρευτούν και να τα ξεπλύνετε καλά. Κατόπιν καθαρίστε τα με ένα βουρτσάκι. Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με λίγα ντοματίνια, πιπέρι και ξύσμα λεμονιού, μόλις σβήσετε τη φωτιά.
Το κριθαράκι συνεχίζει να βράζει και να ρουφά τα υγρά του και μετά το σβήσιμο της φωτιάς, για λίγα λεπτά ακόμη. Αν θέλετε να είναι ζουμερό, αποσύρετέ το από τη φωτιά μόλις τη σβήσετε.
Αν βάλετε και γαρίδες στη συνταγή, μπορείτε να φτιάξετε ζωμό με τα κεφάλια και τα κελύφη και να περιχύσετε με αυτόν το φαγητό. Το αφήνετε να πάρει μία βράση. Θέλει προεργασία, αλλά αξίζει τον κόπο. Δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στο φαγητό.

Βάλτε ελάχιστο λάδι σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε ένα χοντροκομμένο κρεμμύδι και τα κεφάλια και κελύφη από 10 γαρίδες. Μόλις πάρουν ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα σβήστε τα με ένα σφηνάκι κονιάκ. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέστε δύο λίτρα νερό, θυμάρι και κόκκους πιπεριού. Μισοσκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει περίπου το μισό. Σουρώστε το υγρό σε λεπτό σουρωτήρι, πιέζοντας τα κεφάλια για να βγάλουν όλη τη γεύση τους. Αν δεν χρησιμοποιήσετε όλο το ζωμό, φυλάξτε τον αεροστεγώς κλεισμένο στην κατάψυξη για την επόμενη φορά.
Μπορείς να προσθέσεις σάλτσα ντομάτας στα θαλασσινά για να γίνει κοκκινιστό το γιουβέτσι μας.
Αν θέλεις, βάλε τυρί τριμμένο πάνω από το πιάτο σου για περισσότερη νοστιμιά. Το πιο νόστιμο γιουβέτσι θαλασσινών με κριθαράκι μόνο για σένα.

eisaimonadiki

Related posts

Πριν τη Σέντρα, με τον Δημήτρη Σοβατζή (18/5/2024)

11o Μουσικό Φεστιβάλ Αρβανίτσας: Παπακωνσταντίνου , Μάλαμας ανάμεσα στους καλλιτέχνες

Eurovision 2024: Ποιες χώρες προκρίθηκαν στον Α Ημιτελικό