Εκλογές 2023: Πρωτιές, ηχηρές απουσίες και κάστρα που έπεσαν – Οι εκπλήξεις τις κάλπης

Μια εκλογική βραδιά γεμάτη πρωτιές, εκπλήξεις, χαρές αλλά και λύπες ήταν η χτεσινή ημέρα ειδικά για τους υποψήφιους βουλευτές που είδαν τις προσπάθειες τους να επιβραβεύονται ή να μην έχουν τελικά πείσει τους ψηφοφόρους

Εκλογές 2023 – Οι πρώτοι σε σταυρούς

Όπως ήταν φυσικά η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας έδωσε και πρωτιά σε σταυρούς σε πολλά στελέχη της. Ο Νίκος Δένδιας είδε τον εαυτό του να φιγουράρει πρώτος στον Νότιο Τομέα Αθηνών με 93.725 ψήφους, ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην Α’ Αθηνών με 54.859 ψήφους και ο Μιχάληw Χρυσοχοϊδης στον Δυτικό Τομέα με 26.915. Ο Κωστής Χατζηδάκης στη Β Αθηνών με 71,΄634 και η Σοφία Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική με 52.514 ψήφους.

Στις Σέρρες πρώτος σε σταυρούς βγήκε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είχε παραιτηθεί από το υπουργείο Μεταφορών μετά την τραγωδία των Τεμπών. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά από 4 χρόνια επέστρεψε από την Ευρώπη στην Ηλεία.

Από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος σε σταυρούς στον Νότιο Τομέα, ο Νίκος Παππάς αν και η καταδικαστική απόφαση είχε προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση. Έφη Αχτσιόγλου και Ρένα Δούρου εξελέγησαν με 21.089 και 20.649 ψήφους αντίστοιχα.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος και η Μιλένα Αποστολάκη κατάφεραν να μπουν στην νέα Βουλή.

Ηχηρές απουσίες

Εκτός Βουλής όμως έμειναν από τη Νέα Δημοκρατία ονόματα όπως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, η Νόνη Δούνια, η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Σπήλιος Λιβανός. Έκπληξη αποτέλεσε και η μη επανεκλογή του Γιάννη Τραγάκη,  του αρχαιότερου βουλευτή του Κοινοβουλίου, ο οποίος εκλέγονταν ανελλιπώς στη Β’ Πειραιά από το 1974.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω των χαμηλών ποσοστών, εκτός Βουλής έμειναν πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη ανάμεσά τους ο πρώην υπουργό Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Χριστόφορος Βερναδάκης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γιώργος Κατρούγκαλος που είχε θέσει εκτός ψηφοδελτίων των εαυτών του, αλλά παρόλα αυτά πήρε πάνω από 3.000 ψήφους.

Από το ΠΑΣΟΚ, γνωστά και ιστορικά του στελέχη έμειναν εκτός Βουλής, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Κώστας Σκανδαλίδης. 

Τα «κάστρα» που άντεξαν και που έπεσαν

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε για πρώτη φορά να πάρει πολλές από τις περιφέρειες που

Τις καλύτερες επιδόσεις έχει στις περιφέρειες Λακωνίας (50,10%), Δωδεκανήσου (49,26%), Κυκλάδων (48,87%), Α’ Πειραιώς (48,13%), Χίου (47,85%), Ευρυτανίας (46,96%), Σερρών (46,70%), Φωκίδας (46,62%), Καστοριάς (46,42%) και Καρδίτσας (46,29%). 

Τα χαμηλότερα ποσοστά έλαβε στις εκλογικές περιφέρειες Ροδόπης (24,82%), Α’ Θεσσαλονίκης (34,23%), Αχαΐας (34,72%), Δυτικού Τομέα Αθηνών (34,86%) και Ξάνθης (35,14%) καθώς σε αυτές πήγε καλά η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία μόνο στον νομό Ροδόπης πέρασε μπροστά.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά το 1974, βάφτηκαν γαλάζιοι και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης, ενώ η ΝΔ εξασφάλισε πρωτιά και στη Β’ Πειραιά και τη Δυτική Αττική.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content