Δυστυχία και Πρακτικές Συμβουλές για επίτευξη Ευτυχίας

Δυστυχία και Πρακτικές Συμβουλές για επίτευξη Ευτυχίας

       Η ανθρώπινη φύση εναγωνίως αναζητά την ευτυχία, αλλά είναι παράδοξο το πώς η δυστυχία και οι αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις μας επηρεάζουν εξίσου έντονα. Σε αυτό το άρθρο, θα προτείνουμε πρακτικές συμβουλές για την καταπολέμηση του στρες, άγχους και της ανασφάλειας.

       Αρχικά θα ωφελούσε να επικεντρωθεί κανείς σε πρακτικές μετα-μελέτης. Αφιέρωσε δηλαδή χρόνο και συγκεντρώσου μονάχα στο παρόν. Η παράλληλη άσκηση της αναπνοής, η διαλογική σκέψη και ακρόαση μέσα σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια μπορούν να αποδειχτούν ευεργετικά συστατικά. Κανένας άλλωστε δεν είναι μόνος του και στην ουσία αυτό ισχύει ακόμα και για την εσωτερική προβληματική που αναπτύσσει και κατακρεουργεί τις όποιες δυνατότητές μας για επίτευξη προσωπικής ευτυχίας στην παροντική της μορφή.

       Η δεύτερη συμβουλή θα μπορούσε συνοπτικά να παρουσιαστεί ως εξής: “Υιοθέτησε Ευρεία Οπτική απέναντι στις καταστάσεις της ζωής σου”. Κατανόησε δηλαδή πώς οι δυσκολίες και οι αναποδιές είναι μονάχα μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Αντιμετώπισε τις προκλήσεις με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά απέναντι σε κάθε εγωιστική και επιθετικά εκφυλιστική παρόρμηση. Θυμός, θλίψη και οποιαδήποτε άλλη συναισθηματικής ουσίας απόχρωση είναι σίγουρο πως θα αποδυναμωθούν.

       Ως τρίτη συμβουλή οφείλει να χρησιμοποιείς τον “Χρόνο”. Αυτός αποτελεί σύμμαχό σου και οδηγεί λελογισμένα στην αυτογνωσία και την κατανόηση. Εξερεύνησε λοιπόν τον εαυτό σου, ανακάλυψε τις δυνάμεις και αδυναμίες του. Αποδέξου εν τέλει τα θετικά-αρνητικά σου ως μια ανεπανάληπτη οντολογικά στιγμή που σε καθιστά μοναδικό και αξιολάτρευτο.

       Η τέταρτη συμβουλή ακούει στο όνομα “Αρμονία”. Προφανώς και εδώ αναφερόμαστε σε εναρμόνιση με την φύση τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Δώσε ρεπό στον εαυτό σου και περπάτησε σε ένα πάρκο, απόλαυσε το ηλιοβασίλεμα, φάε ένα δροσερό παγωτό στη θάλασσα ή αφιέρωσε χρόνο στην καλλιέργεια φυτών και την φροντίδα του προσωπικού εσωτερικού σου κήπου.   

       Ψήγματα της πέμπτης συμβουλής ανιχνεύσαμε ήδη αρχής γενομένης του άρθρου.  “Κοινωνική συνδεσιμότητα” το όνομά της, ίσως ο γόρδιος δεσμός του σύγχρονου τρόπου ζωής. Με διαφορετικά λόγια οφείλεις στον εαυτό σου να συνδεθείς οργανικά με άλλους ανθρώπους. Ο άνθρωπος άλλωστε είναι κοινωνικό ζώο όπως διατείνεται και ο Αριστοτέλης. Αναζήτησε λοιπόν την επαφή με φίλους και οικογένεια, μοιράσου μαζί τους τις βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματά σου. Κοινωνικοποιήσου σε πλαίσια και ομαδικές δραστηριότητες που σου εξάπτουν το ενδιαφέρον και την αγάπη για τη ζωή.

       Καταλήγοντας εδώ, και χωρίς να κουνάμε επιδεικτικά το δάχτυλο σε κανένα, θα τονίσουμε ορισμένα απλοϊκά μα διόλου ασήμαντα συμπεράσματα. Η επίτευξη ευτυχίας αφενός δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά ένας διαρκής αγώνας. Αφετέρου η δυστυχία και οι αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις είναι αναπόφευκτες, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε να τις αντιμετωπίσουμε με φιλοσοφική νηφαλιότητα και πρακτικές μεθόδους που θα ενισχύουν την ευεξία μας.

       Οφείλω εδώ βέβαια να τονίσω πως εγώ, ως συγγραφέας του φιλοσοφικού δοκιμίου, δεν έχω την απαιτούμενη διεισδυτικότητα απέναντι σε τομείς που άπτονται επιστημονικά της Ψυχολογίας. Επίσης ίσως θα ήταν καλό ο αναγνώστης που δεν έχει την απαιτούμενη θεωρητική κατάρτιση ή το ενδιαφέρον άλλωστε, να μην αναλωθεί σε απόψεις επί απόψεων και διάφορες φιλοσοφικές προσεγγίσεις. Δε θα τον βοηθήσουν, ίσως μάλιστα τον μπερδέψουν περισσότερο. Η ισορροπία και ευτυχισμένη ζωή επομένως δεχόμαστε, για την οικονομία του εγχειρήματός μας, πως έχει αξία και πρακτική εφαρμογή γεγονός που επιδρά με θετικό τρόπο στα ανθρώπινα πράγματα και αυτό είναι το επιμύθιο της σκέψης μας εδώ.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content