Δραματική προειδοποίηση: «Η ξηρασία απειλεί την Ελλάδα – Έρχονται καλοκαίρια με ισχυρές φωτιές

Πολύ ανησυχητικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων αλλά και των αρμόδιων φορέων για τα φαινόμενα ξηρασίας που παρατηρούνται στην Ελλάδα, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα ο πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Γιάνναρος, επικαλούμενος στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο «για σημαντικό έλλειμμα εδαφικής υγρασίας» λόγω της απουσίας βροχποτώσεων.

Η ανάρτηση Γιάνναρου

Ειδικότερα, ο κ. Γιάνναρος στην ανάρτησή του αναφέρει τα εξής:

«Ανησυχητικά στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας (European Drought Observatory), τα οποία καταδεικνύουν πολύ σημαντικό έλλειμμα εδαφικής υγρασίας στο σύνολο σχεδόν της χώρας.

Σημαντικό έλλειμμα εδαφικής υγρασίας σε μεγάλο μέρος της χώρας το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2024

Σύμφωνα με δεδομένα από το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για την ξηρασία (European Drought Observatory – EDO), σημαντικό έλλειμμα (αρνητικές αποκλίσεις – καφέ αποχρώσεις) εδαφικής υγρασίας παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2024.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας μας αρνητικές αποκλίσεις της εδαφικής υγρασίας παρατηρούνται ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου 2023, γεγονός φυσικά που συνδέεται με την σημαντική απουσία βροχοπτώσεων αλλά και τις παρατεταμένες περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 μηνών.

Η παρακολούθηση της εδαφικής υγρασίας είναι σημαντική για τον εντοπισμό περιοχών όπου πιθανώς υπάρχει συσσώρευση δασικής καύσιμης ύλης συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών».

Ο ίδιος, μάλιστα, σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση τόνισε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε για καλοκαίρια κατά τη διάρκεια των οποίων οι δασικές πυρκαγιές θα έχουν μεγαλύτερη ένταση.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώσαμε στη χώρα μας ένα ακραίο για την εποχή κύμα ζέστης. Βιώνουμε, ακόμη και σήμερα, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Είναι θερμοκρασίες που υπό άλλες συνθήκες σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να συναντήσουμε τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου» σχολίασε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Ertnews ο κ. Γιάνναρος.

dnews

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content