“Δεν έχω δει ξανά τόσο σκόνη στην Αττική” – Πού οφείλεται και πότε φεύγει

Το σημερινό επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης ονομάστηκε «Minerva Red» από τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο.

«Γυρίζουμε το Dune 3;», «Δανία του νότου ελπίζαμε, Ντουμπάι γίναμε», «Θα πάρω την καμήλα μου να πάω σπίτι». Σχόλια όπως αυτά, με διάφορες παραλλαγές, γέμισαν τα social media, μαζί με φωτογραφίες από την αφρικανική σκόνη. Γιατί ήταν όμως τόσο έντονο το πορτοκαλί χρώμα στον αττικό ουρανό;

Το επεισόδιο ονομάστηκε Minerva Red (το κόκκινο της Αθηνάς), από τον Κώστα Λαγουβάρδο, και αυτές οι εικόνες οφείλονται στον συνδυασμό των ακτίνων του ηλίου με το πραγματικό χρώμα του κόκκου της σκόνης, εξηγεί στο Dnews ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης, σημείωσε, ενώ έκανε και εκείνος μια ανάρτηση στα social media, στην οποία έγραψε το σχόλιο «Η αποικία μας στον Άρη», σε φωτογραφία από την αφρικανική σκόνη στην Αττική.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος δεν θυμάται τόσο έντονο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στην Αττική. Αντίστοιχο- ίσως και χειρότερο- ήταν το επεισόδιο που καταγράφηκε στις 22 Μαρτίου 2018 στην Κρήτη, όταν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το είχε ονομάσει «Minoan Ρed».

Όσο για την πολυπόθητη «αναχώρηση» της αφρικανικής σκόνης, ο Κώστας Λαγουβάρδος συνέστησε υπομονή μέχρι τα μεσάνυχτα, όταν αυτή θα μετακινηθεί ανατολικά.

Αύριο, Τετάρτη, οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η αφρικανική σκόνη να περιοριστεί στα Δωδεκάνησα και προοδευτικά να απομακρυνθεί προς τα ανατολικά.

dnews

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content