Δανία: Καλλιτέχνης καλείται να επιστρέψει χρήματα σε μουσείο γιατί υπέβαλε άδεια πλαίσια ως έργα τέχνης

Ενώπιον μιας περίεργης υπόθεσης βρέθηκαν τα δανικά δικαστήρια. Ο καλλιτέχνης Γενς Χάνινγκ ανέλαβε έναντι πληρωμής από το μουσείο Κούστεν της Βόρειας Δανίας να αναδημιουργήσει δύο παρελθόντα έργα του.

Τα έργα αυτά αποτελούνταν από δεκάδες χαρτονομίσματα τα οποία στερεώνονταν σε ένα καμβά και αναπαριστούσαν αντίστοιχα το μέσο δανικό και το μέσο αυστριακό εισόδημα.

Ο Χάνινγκ πληρώθηκε 534.000 κορώνες (€71,635)  για να αναδημιουργήσει τα έργα του όμως υπέβαλε άδεια πλαίσια με τον τίτλο Take the Money and Run ως έργα τέχνης.

Το μουσείο εξέθεσε τα άδεια πλαίσια, κινήθηκε όμως νομικά εναντίον του καλλιτέχνη. Τη Δευτέρα ένα δικαστήριο στην Κοπεγχάγη έκρινε ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να επιστρέψει στο μουσείο τα χρήματα που έχει δανειστεί κρατώντας μόνο την αμοιβή του.

Ο Λάσε Άντερσον διευθυντής του Μουσείου Κούνστεν, δήλωσε στον Guardian: «Δεν είμαστε ένα πλούσιο μουσείο. … Πρέπει να σκεφτόμαστε προσεκτικά πώς ξοδεύουμε τα χρήματά μας και δεν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά».

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr