Αράχωβα: Η Βασίλισσα του Χειμώνα – video

Αράχωβα | Η Βασίλισσα του Χειμώνα

Χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού, στα 950 μέτρα υψόμετρο, η Αράχωβα είναι αδιαμφισβήτητα το διασημότερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας. Η αρχοντική κωμόπολη της Βοιωτίας βρίσκεται σχετικά κοντά στην Αθήνα, στα 160 χλμ., πράγμα που σε συνδυασμό με την ειδυλλιακή ορεινή ομορφιά της την έκαναν ακαταμάχητο προορισμό για κοσμικούς αλλά και λάτρεις των χειμερινών σπορ και όσους αναζητούν την επαφή με τη φύση.

ΣΟΥΠΕΡ ΔΩΡΟ*, ΔΥΟ ΣΕ ΕΝΑ!

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που θα δει κανείς μπαίνοντας στην Αράχωβα είναι το επιβλητικό Ρολόι. Γνωστό και ως «Η Ώρα», είναι το σύμβολο της Αράχωβας και πρωταγωνιστεί σε όλες τις φωτογραφίες των επισκεπτών. Το σημερινό Ρολόι είναι δημιούργημα του 1966, καθώς το αρχικό δεν άντεξε στον ολέθριο σεισμό του 1870 και κατέρρευσε. Δίπλα στο βράχο του ρολογιού βρίσκεται η εκκλησία της Θεοτόκου και το παλιό Δημοτικό Σχολείο που σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο.

Ο κεντρικός δρόμος είναι η καρδιά της Αράχωβας. Όλοι και όλα συναντιούνται πάνω σε αυτό το στενό, φιδογυριστό δρόμο. Η Πλατεία Λάκκα είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης, με καταστήματα και all day στέκια για καφέ, γλυκό και ποτό, χειμώνα-καλοκαίρι. Τα τραπεζάκια έξω γίνονται ανάρπαστα κυρίως τις ηλιόλουστες μέρες.

Διακόσια εξήντα τέσσερα σκαλοπάτια πρέπει να ανεβείτε για να φτάσετε στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη, προστάτη της Αράχωβας. Η ανηφοριά λέγεται και “Εγκάρσιος” και η διάνοιξη έγινε το 1927 από τον λήσταρχο Καραθανάση. Στο τέρμα της σας περιμένει η εντυπωσιακή θέα του χωριού από ψηλά.

Η αυλή του ναού του Αγίου Γεωργίου είναι στολισμένη από ανάγλυφες πλάκες με σχέδια από αραχωβίτικα υφαντά, φτιαγμένα από Αραχωβίτες τεχνίτες. Σε αυτή την εκκλησία κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, οι Αραχωβίτες διοργανώνουν το τριήμερο «Πανηγυράκι» προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, που εξελίσσεται σε μεγάλο πανηγύρι.

Η Αράχωβα απέχει οδικώς:
170 χλμ. από την Αθήνα (περίπου 1:30 ώρες)
375 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (περίπου 4 ώρες)
135 χλμ. από την Πάτρα (περίπου 2 ώρες)
24 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού (περίπου 30 λεπτά)
24 χλμ. από την Αγόριανη (περίπου 20 λεπτά)
10 χλμ. από τους Δελφούς (περίπου 10 λεπτά)
44 χλμ. από το Γαλαξείδι (περίπου 40 λεπτά)

– Κάντε Εγγραφή στο κανάλι πατώντας εδώ : https://bit.ly/3mDSXwF

– Κάντε Εγγραφή στο Instagram πατώντας εδώ : https://bit.ly/32S0YWC

– Κάντε Εγγραφή στο TikTok πατώντας εδώ : https://bit.ly/3Eq1sp9

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content