Τι ισχύει με την «μόνιμη» αλλαγή ώρας, πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μας

Η αλλαγή ώρας 2023 από θερινή σε χειμερινή θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμη φορά στη χώρα μας αφού η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάργησή της τελικά δεν εφαρμόστηκε.
Σε ένα μήνα περίπου γίνει η αλλαγή της ώρας από θερινή σε χειμερινή. Συγκεκριμένα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 29 Οκτωβρίου 2023 δηλαδή, θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω: από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν τον περασμένο αιώνα ρυθμίσεις για το καλοκαίρι με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, ιδίως σε περιόδους πολέμου ή κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970. Ωστόσο, από το 1980, η ΕΕ υιοθέτησε σταδιακά μια νομοθεσία που έθεσε τέλος στα διαφορετικά… εθνικά ρολόγια.

Από το 2001, οι ρυθμίσεις της θερινής ώρας στην ΕΕ διέπονται από την οδηγία 2000/84/ΕΚ, η οποία ορίζει την υποχρέωση όλων των κρατών μελών να μεταβαίνουν στη θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επιστρέφουν στην κανονική τους ώρα (χειμερινή ώρα) την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που δεν εφαρμόστηκε…ποτέ
Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της αλλαγής της ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο – από το 2021. «Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ.


Το 84% όσων πήραν μέρος σε αυτήν είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση της κοινής γνώμης διαδραμάτισαν και οι «επιπτώσεις» από την αλλαγή ώρας στο βιολογικό ρολόι, όπως η δυσκολία στην άμεση προσαρμογή. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί στη Γηραιά Ήπειρο αφού δεν έχει υπάρξει καθολική συμφωνία.

Επί του παρόντος, υπάρχουν τρεις τυπικές ζώνες ώρας στην ΕΕ: ώρα Δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία), ώρα Κεντρικής Ευρώπης (17 κράτη μέλη) και ώρα Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content