Κοριοί: «Συναγερμός» για εισβολή και στην Ελλάδα – Τι θα πάθετε αν σας τσιμπήσουν

Κοριοί: «Συναγερμός» για εισβολή και στην Ελλάδα – Τι θα πάθετε αν σας τσιμπήσουν

Η ανησυχία για τους κοριούς έχει επηρεάσει την Ελλάδα, με ειδικούς να εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα. Δημήτριος Μότσιος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MD, Msc, που εργάζεται στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, αναφέρει τα συμπτώματα του τσιμπήματος από τον κοριό και πώς να αντιμετωπίσουμε τα μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Επίσης, ο Παναγιώτης Φαφουτάκης, γεωπόνος και ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με απεντομώσεις, μιλά για το φαινόμενο της εξάπλωσης των κοριών και παρέχει τρόπους για να τους απομακρύνουμε.

Ανησυχίες έχουν εκφραστεί για την παγκόσμια εξάπλωση των κοριών, και αναφέρεται περιστατικό όπου ένα ξενοδοχείο στην Αττική έπρεπε να κλείσει μία πτέρυγα λόγω της εισβολής αυτών των έντομων.

Ο Δημήτριος Μότσιος εξηγεί ότι οι κοριοί είναι μικρά έντομα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, και τα τσιμπήματά τους μοιάζουν με εκείνα των κουνουπιών, αλλά είναι πιο έντονα. Σπάνια, τα τσιμπήματα τους μπορεί να προκαλέσουν νέκρωση του δέρματος ή αγγειίτιδα.

Για τη θεραπεία, χρησιμοποιούνται τοπικά αντιβιοτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιβίωση. Σε περιπτώσεις που οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό ή κούραση, απαιτείται νοσοκομειακή παρακολούθηση. Οι εξετάσεις για τη μόλυνση από τον κοριό συνήθως πραγματοποιούνται σε δεύτερο χρόνο.

Στο μεταξύ, ο Παναγιώτης Φαφουτάκης, γεωπόνος, αναφέρει ότι πρέπει να τηρούμε συνθήκες καραντίνας για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της εξάπλωσης των κοριών.

“Ο ίδιος περιέγραψε τα συμπτώματα που προκαλούνται από το τσίμπημα των κοριών, ενώ εξήγησε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. “Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί κόπωση ή να ανεβάσει πυρετό. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο”, πρόσθεσε.

“Σπανιότερα, τα τσιμπήματα των κοριών μπορεί να οδηγήσουν σε νέκρωση του δέρματος ή αγγειίτιδα”, πρόσθεσε.

“Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπική αντιβιοτική αγωγή με κορτιζόνη ή συνδυασμό των δύο. Αν ο ασθενής παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετό ή κόπωση, ενδέχεται να απαιτηθεί αντιβιοτική αγωγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από αυτό, μπορεί να απαιτηθούν εξετάσεις για μπορρέλια”, τόνισε.

Ο Παναγιώτης Φαφουτάκης, γεωπόνος και ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με απεντομώσεις, μίλησε στο Newsbomb.gr σχετικά με την εξάπλωση των κοριών και προσέφερε συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.

“Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να καταστρέψει τα αυγά των κοριών, αντίθετα με τα ίδια τα έντομα, τα οποία απαιτούν ψεκασμό επιφανειών για την εξάλειψή τους”, ανέφερε αρχικά ο κ. Φαφουτάκης.

“Τα αυγά των κοριών μπορούν να καταπολεμηθούν με χρήση συσκευών ατμού, που κυρίως χρησιμοποιούν οι ειδικοί στην απεντόμωση. Για την εξάλειψή τους απαιτείται χημική επεξεργασία και χρήση συσκευών ατμού με θερμοκρασίες κοντά στους 180 βαθμούς Κελσίου”, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ειδικά κατά τη χρήση χημικών μεθόδων απεντόμωσης, είναι σημαντικό να μην έρθει κανείς σε επαφή με την επιφάνεια που ψεκάζεται για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τον τύπο της επεξεργασίας και την επιφάνεια.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content