Καιρός: Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη την Μεγάλη Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη κάνει δυναμικά την εμφάνισή της από την Μεγάλη Εβδομάδα, πώς θα κινηθεί ο καιρός μέχρι το Πάσχα 2024.

Έχουμε μπει στη τελική ευθεία για το Πάσχα 2024 με τον καιρό σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά μοντέλα να είναι σύμμαχος των ταξιδιωτών και των εκδρομέων. Μάλιστα όλα δείχνουν ότι η καλοκαιρία θα μας ακολουθήσει τουλάχιστον μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη με την θερμοκρασία να κινείται σε κανονικούς για την εποχή ρυθμούς γύρω στους 25 βαθμούς με ηλιοφάνεια και ελάχιστες νεφώσεις.

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στο Dnews αναφέρθηκε στην καλοκαιρία που αναμένεται στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, δίνοντας όμως και δυο ενδιαφέροντα στοιχεία. Την Μεγάλη Δεύτερα αναμένεται να επιστρέψει η αφρικανική σκόνη χωρίς όμως να ΄έχει την ένταση των προηγούμενων ημερών. Μάλιστα κατά τον ίδιο το νέο επεισόδιο θα είναι «μικρότερης έντασης και έκτασης», ενώ τη Μεγάλη Βδομάδα ενισχύονται οι βοριάδες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες λοιπόν θα ευνοήσουν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας χωρίς όμως να αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα.

Σαρηγιάννης: Περιμένουμε να δούμε νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μαΐου

Υπενθυμίζεται ότι o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ προέβλεψε ότι «Περιμένουμε να δούμε νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μαΐου, που θα μπορούσε να είναι της ίδιας έντασης με το τωρινό, ίσως και παραπάνω ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν».

Όπως εκτίμησε «Από τον Μάιο και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Το επόμενο φθινόπωρο θα έχουμε ένα ακόμη επεισόδιο αφρικανικής σκόνης».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης καθώς και στη διάρκεια του επεισοδίου και τον όγκο σωματιδίων και τόνισε «αυτό είναι καινούργιο στοιχείο και έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή».

Όπως σημείωσε «Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό που σημαίνει ότι θα πρέπει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οξείες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι θα έχουν προβλήματα».

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content