Έρχονται τα υπερσύγχρονα εμβόλια χωρίς βελόνες

Ένα νέο εργοστάσιο στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας αναμένεται να παράγει εκατομμύρια εμβόλια στη μορφή επιθέματος σε ετήσια βάση. Ύστερα από μια δεκαετία στην έρευνα και την ανάπτυξη, ένα υπερσύγχρονο εμβόλιο χωρίς βελόνες επίκειται για εμπορική χρήση, καθώς η αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας Vaxxas κόβει την κορδέλα σε ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.

Σε έναν χώρο 5.500 τετραγωνικών μέτρων στην πρωτεύουσα της πολιτείας του Κουίνσλαντ, η βιοτεχνολογική εταιρεία θα κλιμακώσει την παραγωγή της πλατφόρμας τεχνολογίας HD-MAP (έμπλαστρο μικροσυστοιχίας υψηλής πυκνότητας που χορηγεί εμβόλια στην εσωτερική επιφάνεια του δέρματος), για κλινικές δοκιμές τελικής φάσης, προκειμένου να βγάλει στην αγορά τα πρώτα εμπορικά της προϊόντα μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Επί του παρόντος, πολλά από τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται σε κλινικές μελέτες φάσης Ι, συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων εμβολίων που στοχεύουν στην εποχική γρίπη και την COVID-19. Η εταιρεία προωθεί επίσης ένα εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς με την υποστήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, το οποίο είναι προγραμματισμένο για κλινικές δοκιμές το επόμενο έτος, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση .

Στο έμπλαστρο, χιλιάδες μικροσκοπικές, ξηρές μικροεξοχές επικαλύπτονται με τη φαρμακευτική ουσία του εμβολίου και όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα, χορηγούν ανώδυνα το φάρμακο αποτελεσματικά στα ανοσοκύτταρα που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Οι μικροεξοχές ενεργοποιούν επίσης φυσικούς ανοσοκυτταρικούς συναγερμούς που προκαλούν την ταχεία διάχυση των συστατικών του εμβολίου στους λεμφαδένες, προκαλώντας μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση.

Χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό/επαγγελματίες υγείας

Αυτό το λιγότερο επεμβατικό σύστημα χορήγησης εμβολίου είναι επίσης πιο σταθερό στη θερμοκρασία, πράγμα που σημαίνει ότι τα έμπλαστρα δεν απαιτούν συχνή ψύξη κατά τη μεταφορά τους και μπορούν να παραδοθούν και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου και πιθανώς να αυτοχορηγηθούν χωρίς να απαιτείται εκπαιδευμένο προσωπικό/επαγγελματίες υγείας.

Το 2021, μελέτες έδειξαν ότι η τεχνολογία HD-MAP προσφέρει επίσης ανώτερη ανοσολογική απόκριση από τα παραδοσιακά εμβόλια. «Επειδή η τεχνολογία μας παρέχει το εμβόλιο απευθείας στα άφθονα ανοσοκύτταρα ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, η έρευνά μας δείχνει ότι μπορεί να επιτευχθεί ίση ή μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση με μόλις το 1/6 του εμβολίου που απαιτείται για την παραδοσιακή ένεση με βελόνα», είπε η εταιρεία.

Ένα εμβόλιο για την COVID-19 είναι πιθανό να είναι το πρώτο που θα φτάσει στη γραμμή του τερματισμού και θα μπει σε παραγωγή, μετά από επιτυχημένες κλινικές δοκιμές σε περισσότερους από 500 συμμετέχοντες. Υπάρχει επίσης ένα έμπλαστρο εποχικής γρίπης στον ορίζοντα. «Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να παίξει ζωτικό ρόλο στην ετοιμότητα για επόμενη πανδημία, επειδή επιτρέπει την ανάπτυξη εμβολίων γρήγορα και εύκολα στις κοινότητές μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κουίνσλαντ, Στίβεν Μάιλς.

dnews

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content