Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα γίνει η πληρωμή της β’ δόσης

Με τον χειμώνα να δείχνει τα «δόντια» του και το κόστος θέρμανσης να είναι ακριβό, οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης αναμένουν την πληρωμή της β’ δόσης. Αναλυτικά, όλες οι πληροφορίες για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης και τους δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι επίδομα θέρμανσης παίρνουν όσοι έχουν κάνει αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης στο gov.gr, ή αν έχουν δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας. Έτσι, όσοι έχουν κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες, θα πληρωθούν το επίδομα θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης – Πότε είναι η πληρωμή β’ δόσης

Η ημερομηνία που θα πιστωθεί το ποσό είναι η τελευταία ημέρα του μήνα. Δηλαδή, στις 28 Φεβρουαρίου θα γίνει η καταβολή της δεύτερης δόσης στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Η πληρωμή αφορά το σύνολο των αγορών που έχουν τιμολογηθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Σημειώστε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα σχετικά παραστατικά να καταχωρισθούν στην πλατφόρμα myΘέρμανση έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η καταβολή της επόμενης δόσης θα γίνει έως τις 28 Απριλίου 2023. Αφορά στο σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τη 31η Μαρτίου 2023. Απαραίτητη προϋπόθεση η καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2023.

Επισημαίνεται ότι ειδικά για το φυσικό αέριο με δικαιολογητικά αγορών έως τη 16η Μαΐου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως τη 31η Μαΐου 2023, το αντίστοιχο ποσό επιδόματος καταβάλλεται έως τη 15η Ιουνίου 2023.

Όσον αφορά στην κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τη 30ή Ιουνίου 2023 το αντίστοιχο ποσό επιδόματος καταβάλλεται έως τη 10η Αυγούστου 2023. Αυτό, υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως τη 15η Ιουλίου 2023.

Τι ισχύει για το πετρέλαιο θέρμανσης


Η καταχώριση των αποδείξεων δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης: Τα στοιχεία αγοράς αντλούνται απευθείας από το σύστημα Ηφαιστος. Έτσι, ο δικαιούχος του επιδόματος δεν χρειάζεται να υποβάλλει κανένα παραστατικό μετά την αγορά.

Αναλυτικά, αυτό το χρονοδιάγραμμα με τις προθεσμίες καταχώρισης για το επίδομα θέρμανσης:

Για αγορές από 1 Οκτωβρίου 2022 έως και 31 Μαρτίου 2023, η προθεσμία καταχώρισης είναι έως 15 Απριλίου 2023.
Για το φυσικό αέριο η προθεσμία καταχώρισης είναι έως την 31η Μαΐου 2023 για παραστατικά με ημερομηνία έκδοσης έως την 16η Μαϊου 2023.
Για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, η προθεσμία καταχώρισης είναι έως την 15η Ιουλίου 2023 για παραστατικά έως την 30ή Ιουνίου 2023.
Το συνολικό ποσό για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται για την τρέχουσα περίοδο σε 300 εκατ. ευρώ, από 174 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περσινή. Οι δικαιούχοι θα λάβουν 100 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

Επίδομα για θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, δίνεται όχι μόνο για όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για όσους καταθέσουν αποδείξεις ή λογαριασμούς για φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες, φυσικό αέριο θέρμανσης, φιάλες υγραερίου, καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Για νέους δικαιούχους και όσους δε χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα θέρμανσης διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content