Ενημέρωση για τη νόσο της ευλογιάς αιγοπροβάτων στην Π.Ε. Βοιωτίας

Ενημέρωση για τη νόσο της ευλογιάς αιγοπροβάτων στην Π.Ε. Βοιωτίας


Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας σας ενημερώνει ότι, έπειτα από την υπ’αρ. 1716/379062/08-12-2023 Απόφαση του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με τη λήψη μέτρων λόγω επιβεβαίωσης εστίας ευλογιάς προβάτου στην Π.Ε. Φθιώτιδας και την υπ’ αρ. 265905/13-12-2023 Απόφαση του Τμήματός μας, κάποιες περιοχές της Π.Ε. Βοιωτίας όμορες με την Π.Ε. Φθιώτιδας περιλαμβάνονται σε ζώνη επιτήρησης για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου.

Οι περιοχές αυτές είναι οι Τοπικές Κοινότητες Παύλου και Λουτσίου της Δημοτικής Ενότητας Ορχομενού και η Τοπική Κοινότητα Κάστρου της Δημοτικής Ενότητας Ακραιφνίας του Δήμου Ορχομενού.


Επακόλουθο των αποφάσεων αυτών είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων ζώων αναπαραγωγής των ευαίσθητων ειδών στη νόσο της ευλογιάς δηλ. αιγοπροβάτων από την Π.Ε. Βοιωτίας στην υπόλοιπη χώρα, ενώ επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων μόνο για ΑΜΕΣΗ ΣΦΑΓΗ, έπειτα από ενδελεχή κλινική εξέταση όλων των ζώων της εκμετάλλευσης (πέραν των μετακινούμενων) από τους κτηνιάτρους της Υπηρεσίας μας και σε συνεννόηση με τις κτηνιατρικές αρχές στον τόπο προορισμού.


Εφιστάται η προσοχή των κτηνοτρόφων για τη συνεχή παρακολούθηση των ζώων τους και την έγκαιρη διαπίστωση συμπτωμάτων όπως: πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, ερύθημα (κοκκινίλες) ή βλατίδες (φουσκάλες) καθώς και εφελκίδες (μαύρα κάπαλα) ή στρογγυλές ανοικτές πληγές (έλκη) στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στους μηρούς, στις μασχάλες, στη βάση της ουράς και γενικά στα άτριχα σημεία του δέρματος. Η διαπίστωση ενός ή περισσότερων από τα προαναφερόμενα συμπτώματα αποτελεί έναυσμα για άμεση ενημέρωση των τοπικών κτηνιατρικών αρχών.


Επιπλέον, για την πρόληψη και την προστασία της εκμετάλλευσης από τη μόλυνση πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

 • Περιορισμός των επισκεπτών στην εκμετάλλευση στον απολύτως απαραίτητο.
 • Φτιάχνουμε από ένα λουτρό απολύμανσης σε κάθε είσοδο- έξοδο τόσο της εκμετάλλευσης, όσο και κάθε χώρου ενσταβλισμού μέσα στην εκμετάλλευση και χρησιμοποιούμε κάποιο από τα εγκεκριμένα απολυμαντικά για το σκοπό αυτό.
  Χρησιμοποιούμε κάποιο από τα εγκεκριμένα απολυμαντικά για την απολύμανση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των εγκαταστάσεων.
 • Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις των ζώων.
 • Δεν επιτρέπουμε σε οχήματα και ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των ζώων να εισέρχονται στην εκμετάλλευσή μας.
 • Οι ζωοτροφές φροντίζουμε να ξεφορτώνονται είτε στην είσοδο της εγκατάστασης είτε σε χώρο μακριά από τις εγκαταστάσεις ενσταβλισμού.
 • Αναβάλλουμε την αγορά ζώων που πιθανόν είχαμε προγραμματίσει.
 • Η μόνη μετακίνηση ζώων από την εκμετάλλευσή μας γίνεται προς άμεση σφαγή και συνοδεύεται από την άδεια διακίνησης από τις Κτηνιατρικές αρχές.
 • Ενημερώνουμε άμεσα τις Κτηνιατρικές αρχές για την εμφάνιση ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα της εκμετάλλευσής μας.
 • Δεν επισκεπτόμαστε άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
 • Προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου αλλά και για κάθε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση σχετική με το θέμα οι κτηνοτρόφοι πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με το Τμήμα Κτηνιατρικής στα τηλέφωνα 2261350158 και 2261350151.


«Είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση εμφάνισης της νόσου να αντιμετωπίσουμε άμεσα οποιοδήποτε περιστατικό, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης και εξάπλωσής της, προκειμένου να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content