Δικαστικός Χάρτης: Αγρίνιο και Λιβαδειά “κερδίζουν” την κεντρική έδρα των Πρωτοδικείων

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr αυτή είναι η τελική απόφαση που ελήφθη σε ανώτατο επίπεδο. Οι επιστολές διαμαρτυρίας των δικηγόρων της Θήβας. Σε διαβούλευση άμεσα το νομοσχέδιο

Μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις, οι οποίες έφτασαν για την καταληκτική απόφαση σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, φαίνεται να “κλείδωσε” ο νέος Δικαστικός Χάρτης, όπου όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr το τελικό σχέδιο προβλέπει όπως έγραψε και ο “Επίκουρος” πως η διαμάχη λήγει υπέρ Λιβαδειάς και υπέρ Αγρινίου.

Εξελίξεις, που δεν έγιναν δεκτές με… ενθουσιασμό από τα θιγόμενα Πρωτοδικεία των αντίστοιχων πόλεων και ειδικότερα αυτό της Θήβας, όπου συνεχίζει τις διαμαρτυρίες του με αποστολή επιστολών προς το Μαξίμου και άλλα κυβερνητικά στελέχη, διακηρύσσοντας την υπεροχή τόσο των υποθέσεων που εξετάζονται από αυτό, όσο και των εγκαταστάσεων που διαθέτει και – όπως αναφέρει – υπερέχουν μακράν εκείνων του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.

«Σύμφωνα με τον Δικαστικό Χάρτη και τα όσα ο Υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε στις 24/1/2024, λόγω της Συγχώνευσης το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς θα είναι το Μητροπολιτικό ενώ Περιφερειακό καθίσταται το μεγαλύτερο του Νομού Πρωτοδικείο Θήβας. Η ανακοίνωση αυτή πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στον Δικηγορικό Σύλλογο και στον Δήμο Θηβαίων αλλά και στον Δήμο Τανάγρας που πλήττονται ανεπανόρθωτα από αυτήν την απόφαση αν τελικά ολοκληρωθεί» επισημαίνεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θήβας.

«O Δικηγορικός Σύλλογος Θήβας ενημερώνει ότι ο Δικαστικός Χάρτης που το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σχεδιάσει αναμένεται να υποβαθμίσει το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ και, ως εκ τούτου, την πόλη της Θήβας την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Στερεάς Ελλάδας την τρίτη αρχαιότερη Πόλη της Ευρώπης – μια από τις Αρχαιότερες πόλεις όλου του κόσμου» αναφέρεται

Σε νέα ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας Σωτηρία Μανάρα- Μαυράκη επισημαίνονται συγκεκριμένα στοιχεία σε ό,τι αφορά τις εργασίες, που διενεργούνται στα δύο Πρωτοδικεία Θήβας και Λιβαδειάς, αλλά και στις κτιριακές εγκαταστάσεις, που διαθέτουν.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση και ως προς τον όγκο εργασίας και υποθέσεων για το 2023, αναφέρεται πως στο Πρωτοδικείο Θήβας εκδικάστηκαν 1.012 υποθέσεις και στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς 278, ενώ στην Εισαγγελία Θήβας υπήρξαν 2.428 μηνύσεις και στην Εισαγγελία Λιβαδειάς 897.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση και στο σκέλος της κτιριακής υποδομής επισημαίνεται πως το Δικαστικό Μέγαρο Θήβας εκτείνεται σε 8.500 τ.μ., με 8 ακροατήρια, δεκάδες γραφεία, αίθουσες αναμονής και συνεδριάσεων, πάρκινγκ υπόγειο και υπαίθριο, καθώς και ειδικές εισόδους για κρατούμενους.

Σε αυτό αντιπαραθέτουν πως το Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς βρίσκεται σε έκταση 2.500 τ.μ., με 3 ακροατήρια και χωρίς πάρκινγκ με τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content