Ιαπωνία: Ισχυρός Σεισμός στα ανοιχτά της Φουκουσίμα

Υποθαλάσσια σεισμική δόνηση 6 ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στα ανοιχτά των ακτών του νομού Φουκουσίμα στην βορειοανατολική Ιαπωνία. Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA), δεν θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί τσουνάμι.

Ακόμη, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, από τον ισχυρό σεισμό, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές μέχρι στιγμής, ενώ η TEPCO, ο φορέας εκμετάλλευσης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε ότι «δεν έχουν εντοπιστεί ανωμαλίες» στο εργοστάσιο ή σε άλλα στην περιοχή.

Αισθητός και στο Τόκιο

Η Ιαπωνία, μια από τις πιο ενεργές τεκτονικά χώρες στον κόσμο, έχει αυστηρά πρότυπα δόμησης, σχεδιασμένα να διασφαλίζουν ότι οι κατασκευές μπορούν να αντέξουν ακόμη και τους πιο ισχυρούς σεισμούς. Το αρχιπέλαγος, όπου ζουν περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι, βιώνει περίπου 1.500 δονήσεις κάθε χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ήπιες.

Ο νέος αυτός σεισμός, που έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Τόκιο, σημειώθηκε την επομένη της πολύ ισχυρής υποθαλάσσιας σεισμική δόνησης (>7 βαθμών) κοντά στην Ταϊβάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννιά ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στη νήσο, ενώ άλλοι περίπου 50 εξακολουθούν να αγνοούνται και έχουν καταγραφεί εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία ήταν ένας τεράστιος υποθαλάσσιος σεισμός 9,0 Ρίχτερ τον Μάρτιο του 2011 στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ιαπωνίας, που προκάλεσε τσουνάμι που άφησε περίπου 18.500 νεκρούς ή αγνοούμενους.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content