Zεμπίλης στη Βουλή: Να παραμείνουν τα δικαστήρια στους δήμους Ιστιαίας, Καρύστου και Κύμης Αλιβερίου
Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης» που ψηφίστηκε χθες βράδυ.
Ο κ. Ζεμπίλης, μεταξύ άλλων, επισήμανε την ανάγκη να παραμείνουν στην Εύβοια τα πρωτοβάθμια δικαστήρια στους δήμους Καρύστου, Ιστιαίας και Κύμης Αλιβερίου, λέγοντας ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη είναι το δικαίωμα των δικαιωμάτων. Είπε, χαρακτηριστικά:«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει σημαντικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης.
Προς την ίδια κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους δικαίου αναμένεται στο επόμενο διάστημα και ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας, που θα αποτελέσει βαθιά τομή στην ελληνική δικαιοσύνη.
Μια μεγάλη μεταρρύθμιση που λαμβάνει υπόψιν,ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του ελλαδικού χώρου, όπως η νησιωτικότητα, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, που είναι το δικαίωμα των δικαιωμάτων.
Στην Περιφερειακή μου Ενότητα με τα δύο νησιά, την Εύβοια και την Σκύρο, κρίνεται απαραίτητη η ενδυνάμωση του Εφετείου της Εύβοιας και η λειτουργία των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων στους δήμους Ιστιαίας, Καρύστου και Κύμης Αλιβερίου.
Αποτελεί ζητούμενο, συνεπώς, η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, με ταυτόχρονη διασφάλιση της ποιότητας των αποφάσεων της και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι όπως είχε πει ο σπουδαίος φιλελεύθερος φιλόσοφος ο Μοντεσκιέ η ελευθερία των πολιτών εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα της ποινικής νομοθεσίας»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζεμπίλης ανέφερε:« Ο σύγχρονος νομικός πολιτισμός ορθά επιβάλει σε μια πολιτισμένη κοινωνία να νοιάζεται και για τους πολίτες που εγκληματούν. Να τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Να τους δίνει δηλαδή την ευκαιρία που οι ίδιοι δεν έδωσαν στα θύματα τους.
Γιατί η Ελένη Τοπαλούδη, ο Άλκης ο Καμπανός και τόσα άλλα θύματα δεν είχαν δεύτερη ευκαιρία. Αυτό όμως που δεν επιτρέπεται σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι να νοιάζεται περισσότερο για τους εγκληματίες , από όσο νοιάζεται για τα θύματα τους, από όσο νοιάζεται για το κοινωνικό σύνολο. Διότι, στην περίπτωση αυτή διαχέεται μία γενική αίσθηση ανομίας και ατιμωρησίας. Και η ατιμωρησία αναπόφευκτα συνδέεται με το κορυφαίο ζήτημα της ασφάλειας.
Με το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να αισθάνεται ασφαλής στην πόλη και την γειτονιά του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στις μέρες μας το έγκλημα έχει μεταλλαχθεί, καθώς έχει δεχθεί τις επιδράσεις του Διαδικτύου και της παγκοσμιοποίησης. Και αυτό συνεπάγεται την ανάγκη προώθησης διαρκώς νέων πολιτικών στον πόλεμο κατά της βαριάς και της μικρομεσαίας εγκληματικότητας, που συνεχώς εξελίσσεται.
Νέων πολιτικών που προσαρμόζουν το ποινικό πλαίσιο στις ανάγκες μιας νέας εποχής και σε προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση. Τι κ’ αν κάθε χρόνο κατακαίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους, χάνονται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, και ολόκληρες περιοχές, όπως η Βόρεια Εύβοια και ο Έβρος, βιώνουν οικολογική καταστροφή;
Στο δια ταύτα, βλέπουμε να μην μπαίνει κανένας φυλακή! Αυτό το φαινόμενο θέλει να αντιμετωπίσει το Σ/Ν, που με κύριο μέσο την έκτιση των ποινών, επιχειρεί να καταπολεμήσει το αίσθημα ατιμωρησίας και να εκπέμψει το μήνυμα ότι η ελληνική δικαιοσύνη, ότι η πολιτεία είναι παρούσα».
Στη συνέχεια έκανε τρεις γενικές επισημάνσεις για το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και την αντεγκληματική πολιτική, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας: «Θα ήθελα ,τέλος, να επισημάνω ότι το παρόν ΣΝ θέτει τις εγγυήσεις και τα όρια που επιτρέπουν την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της ελευθερίας των πολιτών.
Γιατί, μια κοινωνία πρέπει να νοιάζεται και να ακούει όλους. Και κυρίως να ακούει και την φωνή όσων βίωσαν την παραβατικότητα, την εγκληματικότητα και την κακοποίηση. Να ακούει φωνές, όπως της Μυρτούς της Πάρου, αλλά και όλων των θυμάτων, που ζητούν δικαίωση»!