Υπολογιστές: Νέο κουμπί τεχνητής νοημοσύνης προστίθεται στα πληκτρολόγια

Πολύ σύντομα η χρήση ενός ψηφιακού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης θα γίνεται τόσο απλά όσο το πάτημα ενός κουμπιού.

Ήδη από τον μήνα που διανύουμε ορισμένοι νέοι προσωπικοί υπολογιστές που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft θα έχουν το ειδικό «Copilot key» που θα εκκινεί το chatbot AI της αμερικανικής εταιρείας.

Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην αλλαγή των πληκτρολογίων που παράγει η ίδια και πιέζει άλλους κατασκευαστές να κάνουν το ίδιο.

Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στα πληκτρολόγια των PC μετά την προσθήκη του κουμπιού Windows πριν από σχεδόν 30 χρόνια, λέει η εταιρεία.

Η προσπάθεια να πειστούν οι κατασκευαστές να προσθέσουν ένα κουμπί AI σε φορητούς υπολογιστές είναι η πιο πρόσφατη κίνηση της Microsoft για να επωφεληθεί από τη στενή συνεργασία της με την Open AI, κατασκευάστρια του ChatGPT, και να γίνει με τον τρόπο αυτό πύλη για εφαρμογές δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέονται πλέον στο διαδίκτυο — και σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης — μέσω τηλεφώνου και όχι υπολογιστή, είναι μια συμβολική έναρξη για αυτό που αναμένεται να είναι μια έντονα ανταγωνιστική χρονιά, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας αγωνίζονται να ξεπεράσουν η μία την άλλη σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ακόμη κι αν δεν έχουν ακόμη επιλυθεί όλες οι ηθικές και νομικές προεκτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα οι New York Times μήνυσαν τόσο την OpenAI όσο και τη Microsoft ισχυριζόμενοι ότι εργαλεία όπως το ChatGPT και το Copilot δημιουργήθηκαν με παράνομη χρήση ειδήσεων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Όπως αναφέρει το Fortune, ο επανασχεδιασμός του πληκτρολογίου θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει η Microsoft στα πληκτρολόγια υπολογιστών από τότε που εισήγαγε το ειδικό πλήκτρο Windows τη δεκαετία του 1990.

Προφανώς, το λογότυπο με τα τέσσερα τετράγωνα της Microsoft έχει εξελιχθεί αισθητικά αλλά το πλήκτρο που εκκινεί το Start menu παραμένει σταθερό σε πληκτρολόγια προσανατολισμένα στα Windows για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Το νεότερο κουμπί AI θα επισημαίνεται με το λογότυπο Copilot που μοιάζει με κορδέλα και θα βρίσκεται κοντά στο πλήκτρο διαστήματος (space bar).

Σε ορισμένους υπολογιστές θα αντικαταστήσει το δεξί πλήκτρο «CTRL», ενώ σε άλλους θα αντικαταστήσει ένα πλήκτρο μενού.

Ορισμένοι μεγαλύτεροι υπολογιστές θα έχουν αρκετό χώρο ώστε να συνυπάρξουν όλα τα πλήκτρα.

Η Microsoft δεν έχει πει ακόμη ποιοι κατασκευαστές υπολογιστών θα εγκαταστήσουν το κουμπί Copilot πέρα ​​από την εσωτερική σειρά συσκευών Premium Surface της Microsoft.

Ανέφερε ωστόσο ότι ορισμένες από τις εταιρείες αναμένεται να αποκαλύψουν τα νέα τους μοντέλα στην έκθεση CES την επόμενη εβδομάδα στο Λας Βέγκας.

Σημειώνεται ότι η Microsoft εξακολουθεί να αντλεί περίπου το 10% των εσόδων της από το λειτουργικό σύστημα Windows, επομένως οτιδήποτε μπορεί να κάνει για να υποκινήσει ένα κύμα αναβαθμίσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων.

Επιπλέον, η Microsoft κατέχει πολύ ισχυρότερη θέση στην αγορά των υπολογιστών μέσω των συμφωνιών αδειοδότησης με τρίτους κατασκευαστές όπως η Lenovo, η Dell και η HP.

Περίπου το 82% όλων των επιτραπέζιων υπολογιστών, φορητών υπολογιστών και σταθμών εργασίας λειτουργούν με Windows, σε σύγκριση με το 9% που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα της Apple και λίγο περισσότερο από 6% για το Google, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς IDC.

briefingnews

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content