Ξεκινά το «Καλάθι των παιχνιδιών»

Από 13 Δεκεμβρίου ξεκινάει και το «Καλάθι των Χριστουγέννων» με βασικά προϊόντα για κάθε γιορτινό τραπέζι.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει και το «Καλάθι των παιχνιδιών», προκειμένου κάθε οικογένεια να μπορεί να αγοράσει σε προσιτές τιμές ένα παιχνίδι, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Ο υπουργός τόνισε ότι τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» έφτασαν τα 1.277 ενώ ανέφερε ότι δόθηκε εξάμηνη παράταση για το «Καλάθι του νοικοκυριού», ενώ υπενθύμισε ότι από 13 Δεκεμβρίου ξεκινάει και το «Καλάθι των Χριστουγέννων» με βασικά προϊόντα για κάθε γιορτινό τραπέζι.

«Η προσπάθειά μας να μειωθούν σε σταθερή βάση οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι σαφές ότι έχει αποτέλεσμα», είπε ο υπουργός.

Τα γιορτινά καλάθια της επόμενης εβδομάδας

Ο υπουργός Ανάπτυξης, έκανε επίσης γνωστό ότι «την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το “καλάθι για το γιορτινό τραπέζι” των Χριστουγέννων, όπου εκεί θα περιλαμβάνονται βασικά προϊόντα διατροφής για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι της οικογένειας ενώ θα υπάρχει και ένα “καλάθι για τα παιχνίδια”, ώστε να μπορέσουν να τα προμηθευτούν οι καταναλωτές με χαμηλότερες τιμές».

«Θα συνεχιστεί και για το πρώτο 6μηνο του 2024 το καλάθι του νοικοκυριού δίνοντας τη δυνατότητα στα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές».

Μόνιμη Μείωση Τιμών

«Ήδη, στην πρωτοβουλία μόνιμης μείωσης τιμής, έχουμε 1.277 προϊόντα τα οποία ήδη προσφέρονται και σηματοδοτούνται με ειδική ταμπέλα στους καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές, από ό,τι το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα πρέπει να παραμείνουν χαμηλότερες τουλάχιστον 5% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα τουλάχιστον για τους έξι επόμενους μήνες.

Μέσα από σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία των καταναλωτών και μέσα από ελέγχους για αθέμιτη κερδοφορία, προσπαθούμε και παλεύουμε να μειώσουμε σε σταθερή βάση τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων και να τονώσουμε τον ανταγωνισμό, ώστε να μειωθούν οι τιμές καταναλωτικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας

Όπως είπε, «τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντικά, πρωτοπόρα και πολλά από αυτά καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αναλάβει- και ένα από αυτά είναι ο νόμος για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας ο οποίος βάζει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών που πωλούν βασικά καταναλωτικά προϊόντα, το οποίο συγκρίνεται με το κέρδος του 2021 και επιβάλλεται πρόστιμο εφόσον δεν τηρείται».

Παράλληλα, κατέθεσε στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σύμφωνα με τα οποία:

  •  Έχουν συνολικά διενεργηθεί 21.576 έλεγχοι.
  •  Έχουν εντοπιστεί παραβάσεις σε 1.704 περιπτώσεις.
  •  Έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 10.490.000 ευρώ.
  •  Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί ή βεβαιωθεί προς είσπραξη εφορίας, 7.080.000 ευρώ.

«Άρα από τις 1.704 παραβάσεις και πρόστιμα, έχουν ήδη εισπραχθεί ή βεβαιωθεί οι 1.668 και συνολικά έχουν εισπραχθεί ή βεβαιωθεί το 70% των των ποινών και των προστίμων που έχουν επιβληθεί. Βεβαίως περιμένουμε και τους υπόλοιπους να αποπληρώσουν αλλιώς θα τους βεβαιωθούν τα πρόστιμα στην εφορία και θα τα εισπράξουμε μέσα από τους φορολογικούς μηχανισμούς που έχει το κράτος», προσέθεσε ο κ. Σκρέκας.

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κλείνει το μάτι σε όλους ούτε να προστατεύει τις εταιρείες. Η προσπάθεια όλων μας πρέπει να είναι στην αντιμετώπιση της αθέμιτης κερδοφορίας ώστε να καταλάβει ο καταναλωτής ποιο είναι το προϊόν που αισχροκερδεί και να απαντήσει και αυτός από μόνος του. Χρειάζονται ουσιαστικά στοχευμένα μέτρα για να σταματήσει το κύμα της ακρίβειας και να τιμωρηθούν αυστηρά όσοι αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών», σχολίασε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

«Τα μέτρα που πήραμε είναι πρωτοπόρα και πολλά από αυτά καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει αναλάβει. Ένα από αυτά είναι ο νόμος για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας ο οποίος θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών και επιβάλει πρόστιμα για αθέμιτη κερδοσκοπία σε εταιρείες και μάλιστα είναι πολυεθνικές πολλές από αυτές» σημείωσε, ανταπαντώντας, ο κ. Σκρέκας και προσέθεσε:

«Στόχος μας δεν είναι να προστατεύσουμε τις εταιρείες, αντίθετα θέλουμε να τις συνετίσουμε έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνουν την αθέμιτη πρακτική και να τηρήσουν τον ελληνικό νόμο και να μειώσουν το περιθώριο κέρδος το 2023 στα επίπεδα του 2021. Θα συνεχίσουμε αυτούς τους ελέγχους ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες στο σύνολο τους τον τηρούν.

Ο νόμος ορίζει ότι σε περιπτώσεις που εντοπίζονται εταιρείες που αισχροκερδούν, πρώτον να γίνει σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και να συμμορφωθούν στο μέλλον και από κει και πέρα επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ και ανακοινώνεται η επωνυμία του παραβάτη και του επιβληθέντος προστίμου».

DNEWS

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content