Τρομάζουν τα στοιχεία για τους πνιγμούς στην Ελλάδα

Τουλάχιστον 52 άτομα έχασαν την ζωή τους από πνιγμό μέσα σε δεκαπέντε μέρες

Τρόμο προκαλούν τα στοιχεία των πνιγμών στην Ελλάδα. Το τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε την Κυριακή (09.07), όπου 47χρονος Ιταλός τουρίστας έχασε τη ζωή του στο Ηράκλειο της Κρήτης όταν κολυμπούσε.

Μετά το συμβάν, η κινητοποίηση από τους αρμόδιους φορείς ήταν άμεση, με το ΕΚΑΒ να τον μεταφέρει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όμως τελικά οι προσπάθειες για την επαναφορά του στην ζωή ήταν μάταιες.

Τρομάζει ο αριθμός νεκρών μέσα σε δύο εβδομάδες

Ο θάνατος του 47χρονου εντάσσεται, δυστυχώς, σε μία μακρά λίστα πνιγμών που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα τις τελευταίες 15 ημέρες. Όπως γνωστοποιεί, μάλιστα, το Λιμενικό τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό το τελευταίο διάστημα.

Η πλειονότητα των λουόμενων που ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας τις δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν άνω των 70 ετών, ενώ υπήρξαν και 5 που ήταν μεταξύ 50-60 ετών. Ο νεότερος σε ηλικία που πνίγηκε την ώρα που έκανε το μπάνιο του ήταν ένας 22χρονος στην Καβάλα την 1η Ιουλίου.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου το Λιμενικό

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περισσότεροι από 350 έως 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως, με την αναλογία αντρών/γυναικών να είναι 3:1. Δυστυχώς, κάθε χρόνο στη χώρα μας πνίγεται και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων (περίπου 10 παιδιά και έφηβοι).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων (αγγίζει ακόμη και το 60%, όπου σημαντικό ποσοστό αυτών είναι παιδιά και έφηβοι) δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας με στόχο την αποφυγή των πνιγμών.

«Ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό παγκοσμίως κάθε 90 δευτερόλεπτα»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό παγκοσμίως περίπου κάθε 90 δευτερόλεπτα, ενώ πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι ακόμη συχνότερο (ένας άνθρωπος κάθε 30 δευτερόλεπτα), δεδομένου ότι δεν δηλώνονται/καταγράφονται όλα τα περιστατικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την πενταετία από το 2017 έως το 2021, κατά μέσο όρο 342 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ετησίως από θαλάσσιες δραστηριότητες στην χώρα μας.

Για το 2021 είχαμε 336 θανάτους στη θάλασσα, εκ των οποίων το 70% ήταν άνδρες, το 30% γυναίκες, ενώ το 70% ήταν Έλληνες και το 30% αλλοδαποί.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι τις αρχές Αυγούστου του 2022 είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 163 θάνατοι στη θάλασσα. Οι 8 στους 10 ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60 ετών.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr