Όλα γίνονται για το νερό,η μάλλον καλύτερα …όλα γίνοναι για το ποιός θα ελένχει το νερό.
Το επικείμενο νομοσχέδιο που δεν γνωρίζει κανείς τα επιμέρους του στοιχεία, αλλά μόνο ότι η ΕΥΔΑΠ ετοιμάζεται να απορροφήσει τις ΔΕΥΑ της χώρας, ήταν ο λόγος που ο δήμος Λεβαδέων συγκάλεσε διευρυμένο δημοτικό συμβούλιο με όλους τους δημάρχους του νομού ,τους αντιπεριφερειάρχες,τους βουλευτές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την δημιουργία ψηφίσματος και συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.
Ο κ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνου Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης) ήταν καταλύτης στην συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε, για το νομοσχέδιο “φάντασμα” για την ΕΥΔΑΠ που θα συγχωνεύσει όλες τις ΔΕΥΑ της Ελλάδας.
Ο κ. Σταθάς ,Δήμαρχος Δ.Α.Α. πρότεινε να κινηθούν άμεσα και να είναι όλοι σαν μια γροθιά και να ακολουθόντας το μοτίβο της ΔΕΠΟΔΑΛ, που άλλοι δήμοι πληρώνουν πολλαπλάσια τον τόνο των σκουπιδιών ενώ οι τρείς δήμοι κατάφεραν να μείνουν σταθεροί στην ίδια τιμή μονάδας τα τελευταία χρόνια.
Ο κ.Ντασιώτης τόνισε ότι είμαστε υδάτινη αποθήκη της Αθήνας και μέσω της ΕΥΔΑΠ, ούτε καν δεν θα καλεστούμε να αποφασίσουμε εάν θα δώσουμε το νερό του τόπου μας.
Ο κ.Μπούρας,προεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς και του Ν.Τ. Βοιωτίας , δεν έπεσε από τα σύννεφα,όπως χαρακτηριστικά είπε ,για ήταν κάτι που συζητούσαν εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι.Τόνισε μιλώντας στους δημότες ,ότι πρέπει να κινητοποιηθούν και σε καμία περίπτωση να μην δουν αυτό το νομοσχέδιο ότι έχει θετικές πλευρές.
Ο κ.Αρκουμάνης δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφέρθηκε σε όσα έχουμε ήδη ζήσει με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ,των σιδηροδρόμων κ.τ.λ. «Όταν βλέπουν έναν λαό σε κατάσταση ΣΟΚ επωφελούνται οι επιτήδειοι. Πρέπει να σηκώσει κεφάλι ο κόσμος και να αντιδράσει άμεσα.»
Ο κ.Μητάς Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Συμφωνία Προοπτικής” επέμενε στην άμεση κινητοποίηση και την συσπείρωση με τους άλλους δήμους της Κορίνθου, που και αυτοί συνεδριάζουν αυτή την στιγμή και στην συνολική κατάθεση ενός ψηφίσματος από κοινού.
Της Χρυσάνθης Τσεπραηλίδου
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων για την ΔΕΥΑΛ: Όχι στη ένταξη στην ΕΥΔΑΠ
25 Οκτωβρίου 2024
Την αντίθεση του στη φημολογούμενη ένταξη της ΔΕΥΑ Λιβαδειάς στην ΕΥΔΑΠ, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή φορέων της ευρύτερης περιοχής και μοναδικό θέμα τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις σχετικά με την νέα δομή και λειτουργία των ΔΕΥΑ.
Στη συνεδρίαση που άρχισε με την τοποθέτηση του Δημάρχου Λεβαδέων κ. Δημήτρη Καραμάνη συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Βουλευτής Βοιωτίας κ. Γιώτα Πούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Γιώργος Ντασιώτης, ο Πρόεδρος των ΕΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων κ. Γιώργος Αραπίτσας, ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Γιώργος Τζαβάρας, ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας κ. Γιάννης Σταθάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Γιώργος Αγγελόπουλος και κ. Νώντας Κοτσικώνας, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς κ. Κώστας Κολιούσης, ο Πρόεδρος της Ε.Γ. Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Βοιωτίας κ. Νίκος Μπούρας, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ κ. Ταξιάρχης Σωτηρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Γιάννης Βάγγος, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και του Εμπορικού Συλλόγου.
Το ΔΣ μετά από συζήτηση εξέδωσε κατά πλειοψηφία ψήφισμα κατά της ένταξης της ΔΕΥΑΛ στην ΕΥΔΑΠ, ξεχωριστό ψήφισμα επίσης κατά των αλλαγών που προωθούνται κατέθεσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας προβλέπεται η επέκταση της η ΕΥΔΑΠ με απορρόφηση των ΔΕΥΑ σε Κορινθία, Φωκίδα, Βοιωτία, σενάριο για το οποίο έχει εκφράσει την αντίθεσή της και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας η οποία τονίζει ότι για όποια αλλαγή θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση των Δήμων.
Στη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου της ΚΕΔΕ συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Δημήτρης Τόλιας ο οποίος μετέφερε τις θέσεις που εκφράστηκαν στη σχετική συνεδρίαση και κατέθεσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων.
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων για την διαγραφόμενη συνένωση και συγχώνευση των Δ.Ε.Υ.Α.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων που συνεδρίασε στις 23-10-2024 λαμβάνοντας υπ΄ όψη τις πρόσφατες δηλώσεις από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Γεν. Γραμματέα Υδάτων κ. Βαρελίδη, όπου εξειδικεύθηκαν οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεσή σχεδίου νόμου σχετικά με την νέα δομή και λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α. αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα κάτωθι:
Εκφράζει την έντονη αντίρρηση του στην προτεινόμενη επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ε.ΥΔ.Α.Π. στους Νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας και Κορινθίας, επέκταση κατάφωρα αντισυνταγματική, αλλά και ηθικά απαράδεκτη, αφού υποδομές ζωτικής σημασίας που οι πολίτες των παραπάνω περιοχών πλήρωσαν με βάση την ανταποδοτικότητα, θα περιέλθουν σε μια Ανώνυμη Εταιρεία για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Θεωρεί ότι η αλλαγή αυτή είναι νομικά έωλη και λειτουργικά ανεφάρμοστη, γιατί παραβιάζει ευθέως συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές όπως η αρχή της εγγύτητας των υπηρεσιών ύδρευσης και η αρχή της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ενώ η ποιότητα των υπηρεσιών παροχής ύδατος συνδέεται με τη γνώση των τοπικών συνθηκών που τα μεγαλύτερα, απρόσωπα και συγκεντρωτικά σχήματα δεν διασφαλίζουν.
Εκφράζει την διαμαρτυρία του, για την μη τήρηση από την ίδια την Κυβέρνηση του Ν. 5037/2023 που ψήφισε και με τον οποίο υπήγαγε τον έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών ύδατος μεταξύ των οποίων και οι Δ.Ε.Υ.Α. στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία είναι η μόνη αρμόδια για να εισηγηθεί μέτρα για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α.
Διαπιστώνει, ότι για άλλη μια φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την πρόφαση της αντιμετώπισης της λειψυδρίας, χωρίς να έχει καταρτίσει και παραδώσει τόσο στην Κ.Ε.Δ.Ε., όσο και στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α., κανένα σχέδιο Νόμου, όπως είχε δεσμευθεί, προβαίνει σε αποσπασματικές και μη συνεκτικές μεταξύ τους δηλώσεις για αναγκαστικές συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α., που προφανώς αντίκεινται και στο Σύνταγμα και στους νόμους που διέπουν την λειτουργία τους, καθώς και την προστασία των λειτουργικών αλλά και περιουσιακών τους δικαιωμάτων. Γίνεται πλέον φανερό ότι η περιβόητη «μεταρρύθμιση» έχει ως βασικό στόχο τον έλεγχο των νερών.
Είναι κάθετα αντίθετο, με το γεγονός ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. να κατατάσσονται στους οικιακούς καταναλωτές με αποτέλεσμα σήμερα το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. από 19% του συνολικού λειτουργικού τους κόστους να έχει φθάσει αλλά και να υπερβαίνει το 40% σε αρκετές περιπτώσεις.
Στην περίπτωση της Δ.Ε.Υ.Α. Λιβαδειάς η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει ανέλθει στο 55%. Παρ’ όλα αυτά, ενώ άλλες Δ.Ε.Υ.Α. απέκτησαν χρέη εκατομμυρίων προς την Δ.Ε.Η. και διάφορους προμηθευτές, η Δ.Ε.Υ.Α. Λιβαδειάς χωρίς αύξηση τιμολογίων κατάφερε με την συλλογική προσπάθεια των εργαζομένων και της διοίκησης να είναι συνεπής στο σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεών της.
Χάρη στην Δ.Ε.Υ.Α. Λιβαδειάς οι δημότες της πόλης μας πίνουν ασφαλές, υγιεινό και φθηνό νερό, ενώ με τους βιολογικούς καθαρισμούς που λειτουργούν και τους νέους που κατασκευάζονται, προστατεύεται το περιβάλλον.
Το αντικείμενο της Δ.Ε.Υ.Α. Λιβαδειάς όμως, περιλαμβάνει και μια καθημερινή διαχείριση, που αφορά σε άμεσες παρεμβάσεις δίπλα και κοντά στον δημότη και στα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση του πόσιμου νερού και της αποχέτευσης. Εάν η διαχείριση αυτή περάσει σε απρόσωπους και συγκεντρωτικούς οργανισμούς, που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες και δεν μπορούν να δράσουν ευέλικτα και αποτελεσματικά, σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, θα δημιουργηθούν προβλήματα εξυπηρέτησης των δημοτών.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να χαρίσει στην Ε.ΥΔ.Α.Π. μια μη ζημιογόνα δημοτική επιχείρηση ύδρευσης – αποχέτευσης, χωρίς να υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος του Δήμου Λεβαδέων, ο οποίος παράλληλα δεν θα έχει καμία συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων σχετικά με την διαχείριση του νερού στον Δήμο μας.
Ζητάμε να περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο και να ψηφιστούν άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε:Να επιτραπεί στις Δ.Ε.Υ.Α. η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με προκηρύξεις ανά Δ.Ε.Υ.Α .και τον έλεγχο του Α.Σ.ΕΠ.Να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. σε μειωμένο βιομηχανικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο 2021. Η σχετική διαφορά να καλυφθεί στο σύνολο της από το κράτος.Να κατοχυρωθεί νομοθετικά ο χαρακτήρας του νερού ως φυσικό αγαθό που δεν είναι εμπορικό προϊόν και ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσηςΟι όποιες συνενώσεις Δ.Ε.Υ.Α. προταθούν ανά περιφερειακή ενότητα,να είναι εθελοντικές και όχι αναγκαστικές.Να μnν υπάρξει αναγκαστική επέκταση της Ε.ΥΔ.Α.Π. στον νομό Βοιωτίας με απορρόφηση των υπηρεσιών ύδρευσης των οικείων δήμων. Να ισχύσει για τον νομό Βοιωτίας ότι και για τους άλλους νομούς πανελλαδικά.Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο νερό.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ»
Τις προηγούμενες μέρες με αφορμή συνέντευξη τύπου του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την λειψυδρία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την επέκταση της ΕΥΔΑΠ στους νομούς Κορινθίας, Βοιωτίας και Φωκίδας.
Ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης ότι δήθεν θα προχωρήσει σε διάλογο με τις ΔΕΥΑ, τους εργαζόμενους και τους Δήμους για να καταθέσει νόμο για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση των ΔΕΥΑ, συνεχίζεται από τον Δεκέμβριο του 2023.
Ο σχεδιασμός αυτός που εξελίσσεται χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και σύμφωνη γνώμη, των θεσμικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ένωσης των ΔΕΥΑ (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) και των εργαζομένων (Π.Ο.Ε – ΔΕΥΑ), αφαιρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το πρόσχημα της επίτευξης οικονομιών κλίμακος, την συνταγματικά κατοχυρωμένη διαχείριση του νερού που ως τοπική υπόθεση ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ΄ επέκταση και στις τοπικές κοινωνίες.
Κανένα κείμενο ή πρόταση δεν έχει κατατεθεί επίσημα έως σήμερα εκ μέρους της Κυβέρνησης σαν βάση συζήτησης.
Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ και η Ένωση των ΔΕΥΑ αντίθετα κατέθεσαν αμέσως προτάσεις προκειμένου να ψηφιστούν άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε:
Να επιτραπεί στις ΔΕΥΑ η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με προκηρύξεις ανά ΔΕΥΑ και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.Να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ σε μειωμένο βιομηχανικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο 2021. Η σχετική διαφορά να καλυφθεί στο σύνολο της από το κράτος.Να κατοχυρωθεί νομοθετικά ο χαρακτήρας του νερού ως φυσικό αγαθό που δεν είναι εμπορικό προϊόν, και ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης.Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο νερό.
Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία καλύπτει την οικονομική βλάβη από την αύξηση του ενεργειακού κόστους από τον Σεπέμβριο του 21 έως σήμεραΤην κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου την εφαρμογή των οδηγιών της ευρωπαϊκής ένωσης για το νερό και τη σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα Την χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ από κοινοτικούς κεντρικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίαςΤην άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος
Αντί για διάλογο η Κυβέρνηση επιλέγει τις συστηματικές διαρροές μέρους των σχεδίων της προς τον τύπο, ο οποίος στα πλαίσια της απόλυτης χειραγώγησής του, τις αναπαράγει μονομερώς χωρίς να δημοσιεύει οποιαδήποτε αντίθετη άποψη.
Ο κ. Υπουργός δεν θέλει να βοηθήσει τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους. Θέλει να χαρίσει το νερό τους στους ιδιώτες, όπως έγινε με όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ηλεκτρική ενέργεια, επικοινωνίες, μεταφορές κλπ), και ύστερα να χαρίσει σ’ αυτούς τα «χρέη».
Η Κυβέρνηση αυτοπαρουσιάζεται ως σωτήρας των προβλημάτων λειτουργίας των ΔΕΥΑ, κρύβοντας ότι με τις πολιτικές όλων των προηγούμενων χρόνων όλες οι Κυβερνήσεις εφαρμόζουν συστηματικό σχέδιο εξόντωσης των ΔΕΥΑ. Συγκεκριμένα:
Επιβλήθηκε ουσιαστική απαγόρευση των προσλήψεων νέου μόνιμου προσωπικού εδώ και 15 χρόνια. Αποτέλεσμα: Το προσωπικό των ΔΕΥΑ είναι σήμερα ελάχιστο και μεγάλο σε ηλικία. Η εμπειρία όσων βγαίνουν στην σύνταξη δεν μεταδίδεται σε νεότερους και χάνεται σιγά-σιγά.Η πλειοψηφία των ΔΕΥΑ δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Από τότε με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την ρήτρα αναπροσαρμογής σχεδόν όλες οι ΔΕΥΑ απέκτησαν χρέη. Μάταια οι ΔΕΥΑ ζητούν να ενταχθούν σε ειδικό βιομηχανικό τιμολόγιο. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων τους το αρνούνται κάνοντας πως δεν γνωρίζουν ότι οι ΔΕΥΑ είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται για κοινωφελείς σκοπούς.
Σχετικά με την Δ.Ε.Υ.Α. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι :
Ενώ άλλες ΔΕΥΑ έχουν χρέος εκατομμυρίων ευρώ προς την ΔΕΗ και διάφορους προμηθευτές η Δ.Ε.Υ.Α. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ χωρίς αύξηση τιμολογίων κατάφερε με την συλλογική προσπάθεια εργαζομένων και διοίκησης να είναι συνεπής στο σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων της.Χάρη στην Δ.Ε.Υ.Α. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, οι δημότες της πόλης μας πίνουν ασφαλές, υγιεινό και φθηνό νερό, ενώ με τους βιολογικούς καθαρισμούς που λειτουργούν, και τους νέους που κατασκευάζονται προστατεύεται το περιβάλλον.Το αντικείμενο της Δ.Ε.Υ.Α. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ όμως, περιλαμβάνει και μια καθημερινή διαχείριση, που αφορά σε άμεσες παρεμβάσεις δίπλα και κοντά στον δημότη και στα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση του πόσιμου νερού και της αποχέτευσης. Εάν η διαχείριση αυτή περάσει σε απρόσωπους και συγκεντρωτικούς οργανισμούς, που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες και δεν μπορούν να δράσουν ευέλικτα και αποτελεσματικά σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, θα δημιουργηθούν προβλήματα εξυπηρέτησης των δημοτών.Με λίγα λόγια η κυβέρνηση προσπαθεί να χαρίσει στην ΕΥΔΑΠ μια μη ζημιογόνα δημοτική επιχείρηση ύδρευσης – αποχέτευσης, χωρίς να υπάρχει κανένα ανταποδοτικό όφελος του Δήμου Λεβαδέων και των δημοτών του, ενώ παράλληλα η τοπική κοινωνία δεν θα έχει καμία συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων σχετικά με την διαχείριση του νερού στον Δήμο μας.
Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν!
ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ- ΦΥΣΙΚΟ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΣΥΝΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ!
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ( ΠΗΓΕΣ ΚΡΥΑΣ – ΕΡΚΥΝΑ )!