465
Φτιάξτε νηστίσιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα γρήγορα και εύκολα με αυτήν εδώ τη συνταγή. Βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας και μιας και τα περισσότερα γλυκά περιέχουν γάλα ή ζάχαρη εμείς ψάξαμε και βρήκαμε την…
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
400 gr γλυκοκολοκύθα (ζυγισμένη καθαρισμένη)
6-8 κουταλιές ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
1-1,5 κουταλάκι κανέλα
3-4 κουταλιές τριμμένο καρύδι
½ κούπα σταφίδες
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη:
1 -2 κουταλιές ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
2 κουταλιές ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
1 κουταλάκι κανέλα
Επί το έργον:
- Τρίβουμε την γλυκοκολοκύθα στον τρίφτη της ντομάτας. Ανάβουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο ώστε να έχουμε μια βάση με διάμετρο 30-35 εκατοστά και την απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
- Πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη της γέμισης, και τη μισή κανέλα και από πάνω απλώνουμε την τριμμένη κολοκύθα, αφήνοντα 1-2 εκατοστά περιθώριο από τις άκρες. Πασπαλίζουμε με το καρύδι και την υπόλοιπη κανελοζάχαρη, σκορπάμε τις σταφίδες, και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα. Κλείνουμε τα δυο φύλλα να σχηματίσουν λεπτό κόθρο, αλείφουμε με το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
- Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό (βρέχουμε το χέρι μας και το τινάζουμε πάνω από την πίτα), και ψήνουμε την πίτα στη μεσαία σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί, αφήνουμε να μείνει 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις:
- Αν η κολοκύθα είναι πολύ φρέσκια και έχει υγρά, την τρίβουμε πιο νωρίς και την αφήνουμε να στραγγίξει ή πασπαλίζουμε τη γέμιση και με 1-2 κουταλιές φρυγανιά ή σιμιγδάλι.
- Η κούπα και τα κουτάλια που χρησιμοποιώ είναι οι γνωστές δοσομετρικές μεζούρες, δηλαδή η κούπα είναι 250 ml, το κουτάλι της σούπας 15 ml και το κουταλάκι 5 ml. Πάντως οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, λίγη ζάχαρη πάνω ή κάτω εξαρτάται από τα προσωπικά μας γούστα και το πόσο γλυκά μας αρέσουν τα γλυκά.