Θήβα: «Η σημασία της Επανάστασης του 1821 και η συμβολή της Βοιωτίας σε αυτήν»

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β’ και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης εκδήλωση του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά (ΚΕΜΒΔ) την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο Θηβών.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι δράσεις του Κέντρου και βραβεύθηκαν οι μαθήτριες και οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Βοιωτίας, που συμμετείχαν στο μαθητικό διαγωνισμό που διενήργησε το Κέντρο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με θέμα

«Η σημασία της Επανάστασης του 1821 και η συμβολή της Βοιωτίας σε αυτήν»


Τη βασιλόπιτα του Κέντρου ευλόγησε ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου, αλλά και για τη θέσπιση του Κέντρου. Με αφορμή το μαθητικό
διαγωνισμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή και προσφορά των Ιερών Μονών στον αγώνα.


Χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός.


Κατά την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος, ως Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά, αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας, η οποία άλλαξε τις συνήθειες και την καθημερινότητα όλων και δυσκόλεψε τα πρώτα βήματα του Κέντρου.


Ωστόσο, ανέφερε ότι, παρά την πανδημία, πραγματοποιήθηκαν ήδη σημαντικές δράσεις μέσω διαδικτύου, αλλά και ένας σημαντικός μαθητικός διαγωνισμός με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.


Επεσήμανε ότι πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και ευχαρίστησε τον κ. Λάμπρο Κούτσικο που ήταν τότε Διευθυντής, αλλά και όλα τα στελέχη της Διεύθυνσης που βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια και ιδιαίτερα την κυρία Πόπη Αδαμάκη.


Ευχαρίστησε, επίσης, όλες τις καθηγήτριες και τους καθηγητές που, εν μέσω αυτής της δύσκολης περιόδου, κινητοποιήθηκαν και υποστήριξαν τους μαθητές τους σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά και τις μαθήτριες και τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.


«Οι νέοι του Νομού μας κινητοποιήθηκαν και έγραψαν πρωτότυπα κείμενα, πρωτότυπα ποιήματα και φιλοτέχνησαν εικαστικά έργα. Οι συμμετοχές τους και τα έργα τους ήταν συγκινητικά» υπογράμμισε ο Μακαριώτατος. Ευχαρίστησε και
συνεχάρη, ακόμη, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου για τις προσπάθειές τους έως τώρα και σημείωσε ότι η αποστολή τους είναι πολύ σημαντική.


Σημειώνεται ότι εκ μέρους του Κέντρου το συντονισμό των δράσεων είχε ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του ΔΣ κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ο οποίος είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης.


Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου, Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Μπράμης ανέλυσε τις σχεδιαζόμενες Δράσεις του Κέντρου και τις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία Κέντρου νεότητος και την
υλοποίηση σημαντικών εκδηλώσεων και ημερίδων σε Λιβαδειά, Θήβα, Αθήνα, Ορχομενό και Αλίαρτο.


Ακολούθως, εκ μέρους της Επιτροπής των κριτών του διαγωνισμού, μίλησε ο κ. Βασίλης Kαραποστόλης, Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας ΕΚΠΑ και Μέλος του ΔΣ του Κέντρου.


Αμέσως μετά απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Ιωάννης Παναγιώτου, Αναπλ. Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας.


Ακολούθησε η απονομή των βραβείων στους μαθητές, από τα Μέλη του ΔΣ του Κέντρου κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κ. Απόστολο Δαγδελένη και κ. Λάμπρο Ρόδη, ενώ σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, αλλά δεν βραβεύθηκαν,
δόθηκε έπαινος και ένα βιβλίο για δώρο, προσφορά των Εκδόσεων Ψυχογιός. Τα πρώτα βραβεία ανά κατηγορία έλαβαν και χρηματικό έπαθλο προσφορά του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποφλήτων (ΦοΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδος.


Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με ελληνικές μελωδίες και τραγούδια που ερμήνευσε η Χορωδία του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Ευαγγελιστή Λουκά.


Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Αρχιερατικός Επίτροπος Θηβών π. Γεώργιος Τουλουμάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, Γιώτα Πούλου και Γιώργιος Μουλκιώτης, οι Δήμαρχοι Λεβαδέων κ. Γιάννης Ταγκαλέγκας, Αλιάρτου – Θεσπιέων κ. Γιώργος Ντασιώτης, Αράχωβας-Διστόμου-Αντίκυρας κ. Γιάννης Σταθάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σπύρος Νικολάου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων κα Εύα Τζουβελέκη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας κα Σωσώ Μανάρα-Μαυράκη, ο Διοικητής του Κέντρου
Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας κ. Ιωάννης Σταματάκης, ο Αντισμήναρχος κ. Κωνσταντίνος Σιαμπάνης της 114 Πτέρυγας Μάχης, Αντιδήμαρχοι, ο κ. Χαράλαμπος Τσοκανής, Γενικός Διευθυντής ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος και Μέλος ΔΣ του ΚΕΜΒΔ, η κα Παναγιώτα Χουλιάρα – Σιδερά, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτία, και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.


Σημειώνεται ότι το «ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ» αποτελεί Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με Πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β ́.


Σκοπός του Σωματείου είναι η καταγραφή, έρευνα και μελέτη της κοινωνικής, ιστορικής, περιβαλλοντικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής εξέλιξης της Βοιωτίας διαχρονικά, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ όλων των επιστημονικών συλλόγων,
οργανώσεων και κατοίκων της Βοιωτίας καθώς επίσης και η περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη και προβολή της Βοιωτίας.


Για οποιαδήποτε πληροφορία και εγγραφή: [email protected] και https://www.facebook.com/KEMBD2020


Από αριστερά προς τα δεξιά: κ. Αποστόλης Δαγδελένης, Μέλος ΔΣ ΚΕΜΒΔ, κ. Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων ΔΣ ΚΕΜΒΔ, Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΜΒΔ, κ. Ιωάννης Σταματάκης, Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας, κα Φανή Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, κ. Χαράλαμπος Τσοκανής, Γενικός Διευθυντής ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος και Μέλος ΔΣ του ΚΕΜΒΔ, κ. Λάμπρος Ρόδης, Μέλος ΔΣ ΚΕΜΒΔ, κ. Γιώργος Αναστασίου, Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Ντασιώτης, Δήμαρχος Αλιάρτου –
Θεσπιέων.


Από αριστερά προς τα δεξιά: κ. Αποστόλης Δαγδελένης, Μέλος ΔΣ ΚΕΜΒΔ, κ. Λάμπρος Ρόδης, Μέλος ΔΣ ΚΕΜΒΔ, κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων ΔΣ ΚΕΜΒΔ, Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, κ. Ιωάννης Σταματάκης, Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και
πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΜΒΔ, κ. Ιωάννης Μπράμης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος ΔΣ ΚΕΜΒΔ, κα Φανή Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, κα Σωσώ Μανάρα-Μαυράκη, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΜΒΔ

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΜΒΔ
Ιωάννης Μπράμης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος ΚΕΜΒΔ

Βασίλης Καραποστόλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Μέλος ΔΣ ΚΕΜΒΔ
Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Έφορος
Δημοσίων Σχέσεων ΔΣ ΚΕΜΒΔ
Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr