Τέμπη – Συγκλονίζει ο διασώστης που έφτασε πρώτος στην τραγωδία – «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν»

Τέμπη – Συγκλονίζει ο διασώστης που έφτασε πρώτος στην τραγωδία – «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν»

«Τα τηλεφωνήματα ήταν κυρίως από τους επιβάτες, οι οποίοι είχαν βγει εκτός των βαγονιών και δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε συμβεί και έπαιρναν τηλέφωνο και έκαναν λόγο για εκτροχιασμό

«Ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα τα οποία ήρθαν στο τηλεφωνικό κέντρο στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, στη Λάρισα όπου εδρεύει, έκαναν λόγο για εκτροχιασμό τρένου» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Γούλας, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας και ένας από τους πρώτες διασώστες που έφτασαν στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Μιλώντας για το πώς γνωστοποιήθηκε η είδηση της φονικής σύγκρουσης των δύο τρένων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου επισήμανε ότι δέχτηκαν, σχεδόν ταυτόχρονα ενημέρωση και από το 112 όσο και από τον αριθμό 166.

«Τα τηλεφωνήματα ήταν κυρίως από τους επιβάτες, οι οποίοι είχαν βγει εκτός των βαγονιών και δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε συμβεί και έπαιρναν τηλέφωνο και έκαναν λόγο για εκτροχιασμό. Κάποιοι μίλαγαν ότι βρισκόταν σε κάποια τούνελ» δήλωσε ο κ. Γούλας, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο την σύγχυση που υπήρξε τα πρώτα λεπτα μετά την σύγκρουσης της εμπορικής και της επιβατικής αμαξοστοιχίας στην περιοχή του Ευαγγελισμού, στα Τέμπη.

«Γνωρίζαμε ότι η φορά του ατυχήματος που θα έπρεπε να πάμε εμείς για να τους συναντήσουμε είναι από τη Λάρισα προς τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο κ. Γούλας ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων.

Και όπως είπε, η συχνότητα των κλήσεων και ο μεγάλος αριθμός τους τούς έβαλε σε υποψία ότι δεν πρόκειται απλά για ένα εκτροχιασμό μιας αμαξοστοιχίας με ελάχιστους τραυματίες.

«Ενεργοποιήθηκε κατευθείαν ο μηχανισμός και στα πρώτα λεπτά είχαμε την εικόνα ακριβώς του τι γίνεται στον τόπο του συμβάντος» είπε στις «Συνδέσεις», προσθέτοντας ότι στο πρώτο ασθενοφόρο που έφτασε υπήρχε μονάδα και γιατρός που έκανε έκκληση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν. Υπάρχει εκτροπή, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ δύο αμαξοστοιχιών, υπάρχει φωτιά σε κάποια βαγόνια».
Υπήρχε θόρυβος, ένταση πόνος

Δέκα ημέρες μετά την αδιανότητη τραγωδία ο κ. Γούλας εξιστόρησε το πώς έγινε η διαχείριση των τραυματιών και των θυμάτων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.

«Δεν ξέραμε ακριβώς πόσα ήταν τα βαγόνια και τον όγκο των τραυματιών και των θυμάτων ή εγκλωβισμένων που ενδεχομένως να υπήρχαν. Και έτσι ξεκινήσαμε να στέλνουμε ασθενοφόρα από όλη την περιοχή της Θεσσαλίας», πρόσθεσε.

Όπως είπε στο σημείο της σύγκρουσης υπήρχε πάρα πολύ θόρυβος, ένταση, πόνος. «Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι έφευγαν κατά δεκάδες μέσα από τα βαγόνια και ερχόταν προς τους διασώστες. Ζήταγαν βοήθεια, ζήταγαν να τους βοηθήσουμε να τους μεταφέρουμε στα νοσοκομεία», περιέγραψε για τα όσα τραγικά βίωσε εκείνη τη μοιραία νύχτα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη σκέψη όσων συνέδραμαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων. Kαι όπως τόνισε, «εάν δεν πήγαιναν τα ασθενοφόρα εγκαίρως αυτή την στιγμή θα μιλούσαμε για μια δεύτερη τραγωδία».

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content