Δύο ήταν τα σημαντικότερα σημεία που ανέδειξε ο Δρ Σύγχρονης Ιστορίας Μιχάλης Λυμπεράτος κατά την πλήρως τεκμηριωμένη και εξαιρετική ομιλία του στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο την Κυριακη, για την Μάχη που έδωσε ο Γ. Καραϊσκάκης στην μαρτυρική και ιστορική κωμόπολη της Βοιωτίας, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 1827 :
ΠΡΩΤΟΝ, για το πόσο καθοριστική ήταν η νίκη αυτή για την αναπτέρωση του ηθικού των εξεγερμένων Ελληνων και την εξέλιξη της Επανάστασης στην Ρούμελη στην πιο κρίσιμη στιγμή. Και ,
ΔΕΥΤΕΡΟΝ , για το πόσο πάνδημη και ενεργητική ήταν η συμμετοχή το ντόπιου πληθυσμού στην ενίσχυση της μάχιμης δύναμης, την επιμελητηριακή υποστήριξη και την συνδρομή στην ενημέρωση για το ανάγλυφο του εδάφους όπου κινήθηκαν τα παλικάρια του Αρχιστρατηγου της Ρουμελης Γ. Καραϊσκάκη.Ο Καραϊσκάκης ήξερε πολύ καλα την στρατηγική σημασία του Διστόμου , το οποιο χρησιμοποιούσε ως στρατηγείο και χωρο στρατοπέδευσης των ανδρών του. Στο Δίστομο ήταν και την προηγούμενη χρονιά ( Νοέμβριος του 1826) από που ξεκίνησε για την Αράχωβα οταν πήρε την πληροφορία για την κίνηση των Τούρκων.
Αξιξει και η καταγραφή του ΤΡΙΤΟΥ σημείου που πάντα τονίζει ο Δήμαρχος Ιωάννης Σταθάς και αφορά τον πρωτότυπο καταδρομικό χαρακτήρα της επιχείρησης <<απεγκλωβισμού>> από το Δίστομο, νύχτα, δια μέσου του στρατοπέδου των κοιμισμένων Τούρκων, που έκανε ο <<Γιος της Καλογριάς>> και οδήγησε στην απόσυρσή τους!
Την εκδήλωση διοργάνωσε τη Κυριακή 5/2/23 ο Δήμος Διστόμου, Αράχοβας, Αντίκυρας και το Συμβούλιο Κοινότητας Διστόμου στην Αίθουσα Προβολών του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού, στο Δίστομο, με αφορμή την επέτειο των 196 χρόνων που συμπληρώθηκαν από την πιο σημαντική Μάχη της Επανάστασης στην Ρουμελη.-