Συνάντηση εργαζομένων Κέντρου Πρόληψης με τοπικούς φορείς

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τη Δευτέρα 11/12/2023, στη Θήβα,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Βοιωτίας «Πρόταση Ζωής», Παράρτημα Θήβας  με  εκπροσώπους των τοπικών θεσμών και φορέων. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των φορέων της τοπικής κοινότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές στο πεδίο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Ελευθέριος Κτιστάκης, η εκπρόσωπος της Βουλευτή Γιώτας Πούλου, Στέλλα Στεφάνοβιτς , ο Αντιδήμαρχος Δήμου Θηβαίων Αναστάσιος Καμούτσης,  ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Αλέκος Στάικος , η εκπρόσωπος της Ε.Λ.Μ.Ε Γεωργία Μαργαρίτη, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Θήβας «ΠΙΝΔΑΡΟΣ» Θανάσης Σκλιοπίδης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Σπυρίδων Νικολάου και ο Γεώργιος Ψυχογιός ως πρώην μέλη του Δ.Σ του Κέντρου Πρόληψης Βοιωτίας. 

Οι εργαζόμενες παρέθεσαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη συγχώνευση όλων των εγκεκριμένων φορέων αντιμετώπισης της εξάρτησης στην Ελλάδα, την ίδρυση του οργανισμού- ομπρέλα Ε.Ο.Π.Α.Ε,  την κατάργηση του άρθρου 61 του Νόμου 3459 (2006) που προβλέπει την πάγια και τακτική χρηματοδότησή των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων από το Κράτος, μέσω των δύο ονομασμένων πηγών (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών) και του  άρθρου 60, παράγραφος 4, του νόμου 4139, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης. Επίσης επεσήμαναν ότι η πρόταση που φέρνει το σχέδιο νόμου για την αυριανή ημέρα στο πεδίο των εξαρτήσεων διαμορφώθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους επιστήμονες της πρώτης γραμμής, με τους λήπτες των υπηρεσιών και με την κοινωνία.

Τα αιτήματα των εργαζομένων ήταν: 

  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο
  • Να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος της Κυβέρνησης με την επιστημονική κοινότητα και με την κοινωνία σχετικά με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων ώστε να διαμορφωθεί μια  μακρόπνοη πολιτική ολιστική αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στο πλαίσιο ενός δημοσίου συστήματος υγείας
  • Να συνεχίσει  η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων  με πάγια, σταθερή κρατική χρηματοδότηση σε συνεργασία με τις τοπικούς φορείς.
  • Να παραμείνουν τα Κέντρα Πρόληψης εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης, διατηρώντας την ταυτότητα, την ψυχοκοινωνική φιλοσοφία και το περιεχόμενο της πρόληψης
  • Να προχωρήσει η στελέχωση των κενών θέσεων προσωπικού.
  • Να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του 3459 του 2006, τα οποία καταργούνται στο άρθρο 46 του υπάρχοντος.
Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content