Συναγερμός μετά από δεκάδες καταγγελίες για ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες γυναικών στα social media

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπειτα από δεκάδες καταγγελίες για διαπόμπευση γυναικών μέσω δημοσίευσης ψεύτικων γυμνών φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεκάδες γυναίκες έχουν πέσει θύματα αγνώστων, οι οποίοι υποκλέπτουν τις φωτογραφίες τους από τα προφίλ τους σε Facebook και Instagram, τις επεξεργάζονται ψηφιακά, τις εμφανίζουν γυμνές και τις μοιράζουν σε φόρουμ. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στις γυναίκες που απεικονίζονται στις επεξεργασμένες αυτές φωτογραφίες είναι και ανήλικα κορίτσια.

Περισσότερες από 15 καταγγελίες για διακίνηση πορνογραφικού υλικού σε διαδικτυακές ομάδες με θύματα ανυποψίαστες γυναίκες έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Υπάρχουν προγράμματα στα οποία βάζουν μέσα φωτογραφίες και βγάζουν την κοπέλα γυμνή. Υπάρχουν δύο περιστατικά με παντρεμένες κυρίες που πήγαν στους συζύγους της φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται γυμνές και σε στάσεις ερωτικές. Και οι κυρίες δεν ξέρουν τίποτα για τον πώς έγινε αυτό» ανέφερε στην ΕΡΤ, ο πρώην Διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.
Η κυνική απάντηση ενός διαχειριστή

Όταν ένα από τα θύματα, που αναγνώρισε τον εαυτό του σε μία από τις φωτογραφίες, έστειλε μήνυμα στον διαχειριστή της ομάδας λέγοντάς του ότι θα απευθυνθεί στις αρχές για διακίνηση πορνογραφικού υλικό, εκείνος απάντησε κυνικά: «Γιατί; Θες να σβηστούν οι φωτογραφίες κάποιας συγκεκριμένης; Είδες κάποια γνωστή σου που θες να σβηστεί άμεσα;»
Τα κίνητρα των δραστών

«Οι περισσότερες φωτογραφίες πάνε για εμπόριο και οι άλλες πάνε για “πλάκα”, για να ξευτιλίσουν μία κοπέλα» τόνισε ο κ. Σφακιανάκης, αναφορικά με τα κίνητρα των δραστών.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για να ταυτοποιηθούν οι διαχειριστές των παράνομων διαδικτυακών ομάδων

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content