Το επιχειρηματικό σχέδιο, οπως αναφέρει το κάτωθι δημοσίευμα …”το εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας είναι σε θέση να υποκαταστήσει το 70% των αναγκαίων για τη λειτουργία του καυσίμων με υπολείμματα απορριμμάτων (δύναται να απορροφήσει 200 χιλ. τόνους επεξεργασμένου υπολείμματος ταφής).”
——————————————-
Την ένταξη μιας μεγάλης επένδυσης, εκτιμώμενου ύψους 584 εκατ. ευρώ, στις Στρατηγικές Επενδύσεις προωθεί η ισχυρή τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Ήδη, τέθηκε από χτες, και για περίοδο 10 ημερών, σε σχετική διαβούλευση το (προτεινόμενο) επιχειρηματικό σχέδιο που αφορά στην επένδυση για την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ) και την κατασκευή μονάδας δέσμευσης άνθρακα μεγάλης κλίμακας στο εργοστάσιο της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι Βοιωτίας (έργο IFESTOS), ορίζοντας παράλληλα μια σειρά από περιβαλλοντικές, αδειοδοτικές και αναπτυξιακές παραμέτρους.
Με την υλοποίησή της η βιομηχανική εγκατάσταση το 2030 θα είναι η πρώτη της τσιμεντοβιομηχανίας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Θα δεσμεύει 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% των ετήσιων εκπομπών από όλες τις ελληνικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στον στόχο της Ελλάδας για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ θα παράγει περίπου 3 εκατ. τόνους τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα ετησίως για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες για «πράσινες» κατασκευές στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και πέραν αυτής.
Το εργοστάσιο θα παράγει έτσι τσιμέντο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, καλύπτοντας τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για βιώσιμα δομικά υλικά και βοηθώντας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας μέχρι το 2050. Το έργο έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της ΕΕ.
Στον δρόμο για τις Στρατηγικές Επενδύεις
Ο επενδυτικός φάκελος της εταιρείας «Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ» κατατέθηκε στην εταιρεία Enterprise Greece με την υπ’ αριθ. 13800/01-04-2024 αίτηση. Ο φορέας επένδυσης αιτείται την ένταξη του επιχειρηματικού σχεδίου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως Στρατηγική Επένδυση στην κατηγορία «Στρατηγικές Επενδύσεις 1», (περίπτωση αα, σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ.1 περίπτωση αα), καθώς και τη λήψη του κινήτρου της Ταχείας Αδειοδότησης (Άρθρο 9) του Ν.4864/2021. Το συνολικό ύψος της προτεινόμενης επένδυσης προϋπολογίζεται σε 584 εκατ. ευρώ.
Εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, το IFESTOS θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων λόγω της ενεργειακής μετάβασης και θα συνεισφέρει στην προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων στη χώρα κατά μήκος της αλυσίδας αξίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, καθιστώντας την Ελλάδα σημείο αναφοράς για την εν λόγω τεχνολογία. Τέλος, θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του έργου.
Όπως και παλιότερα είχε αναδείξει το insider.gr, πρόκειται για μια επένδυση, υπό την ονομασία «IFESTOS», στο εργοστάσιο του στο Καμάρι Βοιωτίας (που έχει ήδη ζωή σχεδόν μισού αιώνα), που προωθεί ο όμιλος Τιτάν στο πλαίσιο προγράμματος για μείωση των εκπομπών CO₂ και ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, project που βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας, έχοντας και επιδότηση 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως δήλωσε το καλοκαίρι ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΤΙΤΑΝ, αν όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή της χρηματοδότησης. Από κει και πέρα θα απαιτηθούν τρία χρόνια για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και άλλα τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση του project.
Το «πράσινο» project στο Καμάρι
Την Άνοιξη που μας πέρασε, η διοίκηση του Τιτάνα, παρουσία μελών της κυβέρνησης, εγκαινίασε «πράσινη» επένδυση ύψους 26 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο Καμαρίου, την οποία αποκάλεσε ορόσημο στο πρόγραμμα των δράσεων του για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η επένδυση αφορούσε στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, μέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας αιχμής, και την επιτυχή έναρξη λειτουργίας προασβεστοποιητή (pre-calciner).
Η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας προασβεστοποιητή επιτρέπει στον Όμιλο να διευρύνει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα γκάμα προϊόντων τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, ώστε να ανταποκρίνεται στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, βελτιώνει την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου στο Καμάρι. Είναι επίσης απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη δέσμευση του Ομίλου για μείωση των εκπομπών CO2, καθώς μέσω της αναβαθμισμένης γραμμής παραγωγής τσιμέντου, ο Όμιλος TITAN αναμένει να επιτύχει μείωση των εκπομπών CO2 κατά περίπου 150.000 τόνους ετησίως, συμβάλλοντας έτσι στον στόχο του για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.
Ο πρόεδρος του Ομίλου Τιτάν, Δημήτριος Παπαλεξόπουλος, μιλώντας στα εγκαίνια της προαναφερόμενης «πράσινης» επένδυσης, σημείωνε πως το εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας είναι σε θέση να υποκαταστήσει το 70% των αναγκαίων για τη λειτουργία του καυσίμων με υπολείμματα απορριμμάτων (δύναται να απορροφήσει 200 χιλ. τόνους επεξεργασμένου υπολείμματος ταφής). Αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Σήμερα το 50% των εργοστασίων της Τιτάν χρησιμοποιούν ως εργαλείο την ΤΝ για τον έλεγχο του εξοπλισμού τους με λογισμικό που έχουν αναπτύξει τα στελέχη της. Όπως επισημάνθηκε στο εργοστάσιο Καμαρίου με τη χρήση της ΤΝ έχει αυξηθεί 10% η παραγωγικότητα. Το 2025 όταν η ΤΝ θα έχει εγκατασταθεί σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου θα εξασφαλίσει επιπλέον ταμειακές ροές της τάξεως των 25 εκατ. ετησίως.
Η συμφωνία με Τhyssenkrupp Polysius
Στις αρχές Οκτωβρίου ο όμιλος ΤΙΤΑΝ υπέγραψε Σύμβαση για μελέτη βασικού σχεδιασμού (FEED-Front End Engineering & Design) με την Τhyssenkrupp Polysius για το μεγάλης κλίμακας έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα IFESTOS.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Thyssenkrupp Polysius θα σχεδιάσει και θα εξοπλίσει τους δύο κλιβάνους του εργοστασίου στο Καμάρι με συστήματα καύσης με οξυγόνο για τη δέσμευση CO2. Οι τεχνολογίες καύσης με οξυγόνο πρώτης και δεύτερης γενιάς και κρυογενικής δέσμευσης θα συνδυαστούν, για να δεσμεύσουν το 98,5% των εκπομπών CO2 του εργοστασίου.
πηγή :Insider
Ενώ για το τι περιέχει η διαβούλευση μπορείτε να ενημερωθείτε απο το site :Enterprisegreece.gov.gr