Πούλου: “Ένα ακόμη νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει τις καθυστερήσεις απόδοσης Δικαιοσύνης, αντίθετα αποδυναμώνει τις εγγυήσεις για δίκαιη δίκη!”

Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στους Ποινικούς Κώδικες, τόνισα ότι η κυβέρνηση νομοθετεί και πάλι με προχειρότητα, αλλάζοντας για έβδομη φορά τον Ποινικό Κώδικα μέσα σε πέντε χρόνια, παρά την καθολική αντίθεση του νομικού κόσμου.

Στόχοι της είναι ο κατευνασμός της κοινής γνώμης για την αποτυχία αντιμετώπισης της αυξημένης εγκληματικότητας, καθώς και η ελάττωση του αριθμού των δικαστών, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η κυβέρνηση νομοθετεί με προσχηματική διαβούλευση, χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή, χωρίς τη συμμετοχή των φορέων των δικαστών, των δικηγόρων, των υπαλλήλων, και των πανεπιστημιακών, των οποίων ο κ. Φλωρίδης αμφισβήτησε την αντικειμενικότητα. Ξεχνώντας βέβαια, ως «πρωτοπαλίκαρο» του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, ότι είναι η κυβέρνησή του που εκπροσωπεί «ημέτερα» συμφέροντα, όπως των τραπεζιτών, και υπονομεύει το κράτος δικαίου, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου.

Αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, θα συμφορηθούν οι ήδη υπερκορεσμένες φυλακές. Αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν πλέον με φυλάκιση, λόγω επαγγελματικής ευθύνης, και αφού διευρύνονται οι περιπτώσεις εγκλεισμού ανηλίκων. Η διασφάλιση δίκαιης δίκης περιορίζεται μόνο στους έχοντες να πληρώσουν τα υπέρογκα παράβολα και πρόστιμα.

Τόνισα ότι ο νέος δικαστικός χάρτης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με συγχωνεύσεις Πρωτοδικείων,  δεν θα οδηγήσει στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, χωρίς προσλήψεις προσωπικού, αλλά θα προκαλέσει ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες. Τέλος, για τη Βοιωτία, επανέλαβα την αταλάντευτη θέση μας για τη διατήρηση και των δύο Πρωτοδικείων, στη Λιβαδειά και στη Θήβα! 

Το κείμενο της ομιλίας διαθέσιμο εδώ: https://docs.google.com/document/d/1SYjfkl5Uo5fDQwdrc7NtkslLrn7bcitB/edit?usp=sharing&ouid=111467385552544978661&rtpof=true&sd=true


 

Γιώτα Πούλου

Βουλευτής Βοιωτίας 

Τομεάρχης Εσωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content