Πώς θα μοιάζουν οι κατασκευές του μέλλοντος;

Πώς θα μοιάζουν οι κατασκευές του μέλλοντος;

Κοιτάζοντας πίσω, οι προσδοκίες και οι προβλέψεις που κάναμε στο παρελθόν, για τη νέα χιλιετία και τον 21ο αιώνα, αποδείχθηκαν σίγουρα πολύ υψηλότερες σε σχέση με την πραγματικότητα, και την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Δηλαδή, δεν έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα, ούτε ανακαλύψαμε τη χρονομηχανή. Σίγουρα όμως η τεχνολογία προόδευσε αρκετά, και η ποιότητα της καθημερινότητάς μας, έχει βελτιωθεί από πολλές αυτοματοποιημένες λειτουργίες, ενώ πλέον φαίνεται  να εξελίσσεται γεωμετρικά, αφήνοντας ανοιχτά σενάρια για πρωτοποριακές αλλαγές, στο όρια μερικές φορές της δυστοπίας.

Αυτή η πρόοδος αποτυπώνεται στο αστικό τοπίο, μέσω των καινοτόμων τεχνοτροπιών του κατασκευαστικού τομέα, κι έτσι οραματιζόμενοι τις πόλεις του μέλλοντος, δεν μπορούμε να μη συμπεριλάβουμε μεθόδους και τεχνολογίες που θα επιτρέπουν τη δημιουργία κτιρίων κάθε είδους αναβαθμισμένων προδιαγραφών. 

Ας δούμε στη συνέχεια κάποια στοιχεία που προβλέπεται να υιοθετηθούν καθολικά από την κατασκευαστική βιομηχανία, με απώτερο στόχο την εξέλιξη των πόλεων.

  1. Υλικά Δόμησης 

Τα κόστη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διαδικασίας κατασκευής επί του πεδίου, φαίνεται να δημιουργεί την ανάγκη εγκαθίδρυσης νέων λύσεων. Τα προκατασκευασμένα μοντέλα αποτελούν μία εκδοχή, με σχετικά ωστόσο περιορισμένες συνδυαστικές δυνατότητες. Έτσι αποκτούν δημοφιλία οι αρθρωτές κατασκευές, οι αποτελούμενες δηλαδή από επιμέρους προκατασκευασμένα μέλη που συνδέονται εν τέλει εντός του πεδίου, σε πολύ λιγότερο ωστόσο χρόνο δόμησης. Τη δυνατότητα αυτή προσφέρουν οι μεταλλικές κατασκευές, που συναντάμε συχνά και στον βιομηχανικό τομέα. Για περισσότερες πληροφορίες είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε ειδικούς στο είδος, επισκεπτόμενοι ένα τεχνικό γραφείο ή για εξοικονόμηση χρόνου τον ιστότοπό τους, για παράδειγμα το voutsadakis.gr.

Σημαντική φαίνεται να είναι και η συνεισφορά δομικών στοιχείων που έχουν αποδοθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή, και υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στον τομέα, επιτρέποντας πιο σύνθετα και ευφάνταστα σχέδια.

  1. Βιωσιμότητα & Πράσινος Σχεδιασμός

Μας έχει γίνει περισσότερο από σαφές πλέον, ότι αν θέλουμε να περιορίσουμε τις καλπάζουσες επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα μεγάλης κλίμακας σε πολλές διαφορετικές πτυχές. Κι έτσι οι κατασκευές, ως κυρίαρχο στοιχείο των πόλεων, πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την οδό. Δεν είναι μόνο το πρωταρχικό στάδιο, αλλά γενικότερα το αποτύπωμα που αφήνουν κατά τη διάρκεια ζωής τους. 

Παραδείγματα βιώσιμου σχεδιασμού αποτελεί η ενσωμάτωση πράσινων χώρων στον αίθριο χώρο, η ποιοτική και αποτελεσματική μόνωση, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η διάταξη του εσωτερικού χώρου με τρόπο τέτοιο που να επιτυγχάνεται η εκμετάλλευσή τους. 

  1. Δίκτυα Συσκευών 

Κομμάτι του βελτιωμένου βιοτικού επιπέδου είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας μέσω αυτοματοποιημένων λειτουργιών και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλει στην επιτάχυνση αυτών των εφαρμογών. Το Δίκτυο των Πραγμάτων (IoT), επιτρέπει τη σύνδεση και την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών συσκευών και συστημάτων, κάτι που επιτρέπει την επίβλεψη της καταναλισκόμενης ενέργειας και την ασφάλεια των διαδικασιών. Έτσι για τους ενοίκους βελτιώνεται το επίπεδο άνεσης, και για τις επιχειρήσεις η παραγωγικότητα. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα, το δίκτυο είναι ακόμη πιο απαραίτητο αφού η ενέργεια που χρησιμοποιείται είναι ιδιαίτερα αυξημένη, και αντίστοιχα το κόστος αυτής. Η αλλαγή παρόχου για φθηνότερο ρεύμα NRG για επιχειρήσεις στο revmaenergy.store, είναι άκρως υποστηρικτική.

© 2023 – E-Sterea.gr

Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content
e-sterea.gr