Πώς να σώσετε το ακίνητό σας από πλειστηριασμό – Οδηγός επιβίωσης για την A’ κατοικία

«Τρομάζουν» οι αυξήσεις των δόσεων στα δάνεια, με αποτέλεσμα ακόμα και οι συνεπείς να αδυνατούν να πληρώσουν.

Ιδίως για μικρές καταναλωτικές οφειλές διαπιστώνεται πως τα funds έχουν ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά προς τους δανειολήπτες.

Η «πολιτική» των εισπρακτικών εταιρειών κρίνεται επιθετική και πολλές φορές οι εταιρείες εξαπολύουν απειλές στους οφειλέτες.

Κατασχέσεις – Πλειστηριασμοί: Προστασία καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσίας μέσω των ρυθμίσεων

Τα «όπλα» αποφυγής πλειστηριασμών
Οι λύσεις είναι οι εξής:

Αναδιάρθρωση της οφειλής είτε με διμερή ρύθμιση είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Κήρυξη πτώχευσης που οδηγεί σε πλήρη απαλλαγή από τα χρέη, υπό την προϋπόθεση ότι θα ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας του δανειολήπτη. Σε αυτή την περίπτωση μετά την πάροδο τριετίας ο οφειλέτης μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα δίχως τα βάρη του παρελθόντος.
Ειδική μέριμνα προβλέπεται για τους ευάλωτους δανειολήπτες που έχουν υποθηκεύσει την κύρια κατοικία τους. Συγκεκριμένα, έχουν την επιλογή να απαλλαγούν από το σύνολο των χρεών τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα χάσουν το σπίτι τους. Ωστόσο, μπορούν να παραμείνουν σε αυτό, πληρώνοντας ενοίκιο για 12 χρόνια, με επιδότηση από το κράτος κάθε μήνα από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Μετά το πέρας της περιόδου μίσθωσης θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν το σπίτι τους στην εμπορική του αξία.

Σημειώνεται ότι ο φορέας που θα αποκτά τις κατοικίες, στο πλαίσιο αυτής της δράσης, δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του. Εως τότε, τα ευάλωτα νοικοκυριά μπορούν να αποφύγουν τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους, εάν ενταχθούν σε ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει επιδότηση της δόσης του στεγαστικού τους δανείου με ένα μηνιαίο ποσό από 70 έως 210 ευρώ.

Τα δάνεια
Σημειώνεται ότι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών έχει φτάσει το κόστος εξυπηρέτησης καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την αποπληρωμή τους από νοικοκυριά τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν ήδη το αυξημένο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων

Έτσι, οι δανειολήπτες θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις.

Για παράδειγμα, στεγαστικό δάνειο 100.000 € (κυμαινόμενο)

  • Διάρκεια εξόφλησης: 20 έτη
  • Δόση Ιούνιο 2022: 560 €
  • Τέλη Ιανουαρίου 2023: 667 €
  • Δόση Φεβρουαρίου: 695 €
  • Νέα δόση Μαρτίου: 720 €
  • Συνολική μηνιαία αύξηση: 160 €
  • Πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση: 1.920 €

Επιπλέον, οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν και όλο το 2023 και πιθανότατα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2024 επειδή η κεντρική τράπεζα προχωρά συνεχώς σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content