Οι εκλογές αλλάζουν ημερομηνία: Οι εισηγήσεις στον Μητσοτάκη στη σκιά της τραγωδίας

Ακυρώνονται, όπως φαίνεται, το σχέδιο για κάλπες στις 9 Απριλίου. Εισηγήσεις για εκλογές δύο εβδομάδες μετά ή στις 21 Μαίου – Ολοι ήταν προετοιμασμένοι για αυτήν ημερομηνία με την 14η ή 21 Μαίου να ήταν οι πιθανές ημερομηνίες για δεύτερες εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε είχε δώσει την 9 Απριλίου ως ημερομηνία των εκλογών με απλή αναλογική, όλα τα στοιχεία συνέκλιναν σε αυτή την ημέρα. Ακόμη και το υπουργικό συμβούλιο που θα γινόταν μεθαύριο Παρασκευή, οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, και τα σενάρια για προκήρυξη εκλογών στις 10 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή και διάλυση της Βουλής δύο ημέρες μετά, ήταν κοινό μυστικό.

Ολοι ήταν προετοιμασμένοι για αυτήν ημερομηνία με την 14η ή 21 Μαίου να ήταν οι πιθανές ημερομηνίες για δεύτερες εκλογές. Ένα τραγικό δυστύχημα, δεκάδες νεκροί και τραυματίες, μια εθνική τραγωδία που βιώνει από χθες η χώρα ανατρέπουν τα πάντα.

Κι όχι μόνο. Φαίνεται να αλλάζουν και τους σχεδιασμούς για εκλογές στις 9 Απριλίου, με την κυβέρνηση να αναζητά πιο ουδέτερο χρόνο και σίγουρα όχι υπό την πίεση αυτής της τραγωδίας που θα απασχολεί για πολύ καιρό τη χώρα και τους πολίτες.

Σε πολιτικά γραφεία διατυπώνονται ισχυρές επιφυλάξεις για το εάν θα επιβεβαιωθεί το μέχρι χθες βασικό σενάριο για πρώτη κάλπη στις 9 Απριλίου.

Ανατριχίλα στα Τέμπη: Βάζουν νεκρούς σε μαύρες σακούλες [φωτογραφίες – βίντεο]
Η ανατροπή έτσι κι αλλιώς του χρονοδιαγράμματος των πολιτικών εξελίξεων, ενισχύει εκτιμήσεις ότι είναι ορατό πια το ενδεχόμενο ο Μητσοτάκης να προκρίνει μετατόπιση της εκλογικής αφετηρίας κατά τουλάχιστον δυο εβδομάδες

Οι εισηγήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν εισηγήσεις για ενδεχόμενη μετάθεση των εκλογών, καθώς η 9η Απριλίου, ημερομηνία που είχαν κλειδώσει οι κάλπες, θα συμπίπτει με τα 40ημέρα του δυστυχήματος. Οι ίδιες πηγές, σε περίπτωση που μεταφερθούν οι εκλογές, έκαναν λόγο για την αρχική ημερομηνία, αυτήν της 21ης Μαΐου.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να είναι η 23η Απριλίου, μία εβδομάδα μετά το Πάσχα δηλαδή, Κυριακή του Θωμά ώστε οι δεύτερες εκλογές, εφόσον χρειαστούν να γίνουν προς τις αρχές Ιουνίου.

«Μόνη συζήτηση που γίνεται είναι η περίθαλψη τραυματιών και η στήριξη των οικογενειών των θυμάτων» επιμένουν κυβερνητικοί κύκλοι, κλείνοντας τα σενάρια για συζητήσεις περί της ημερομηνίας των εκλογών.

Οι πληροφορίες, πάντως λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ανοίξει χαρτιά πριν από το Σαββατοκύριακο, όποτε αναμένεται να επαναπρογραμματιστεί και το υπουργικό συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση είναι λογικό και η κυβέρνηση να βρίσκεται σε σοκ και να καλείται να διαχειριστεί μια μείζονα κρίση με πολλές προεκτάσεις. Ούτε θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές αρχές Απριλίου υπό το κράτος της άφατης θλίψης και εν πολλοίς της οργής για λάθη και παραλείψεις που έγιναν και οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη.

Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αλλάξει την ατζέντα προκηρύσσοντας εκλογές, και κανένας δεν θα μπορούσε να το κάνει την ίδια ώρα που το Πανελλήνιο είναι σοκαρισμένο και όλοι ζητούν απαντήσεις για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

Αυτό που θα θελήσει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση είναι να διαχειριστούν αυτή την κρίση, να επιταχυνθούν οι έρευνες για την τραγωδία και να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσπάθεια στην επόμενη ημέρα.

Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι αναφορές του πρωθυπουργού στη δήλωση – διάγγελμα που έκανε με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων:

«Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός.

Σας το υπόσχομαι».

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται αυτή η προσπάθεια να κερδίσει χρόνο προκειμένου να στηρίξει τις οικογένειες και να δουλέψει, όπως λέει ώστε να μην υπάρξει άλλο τέτοιο περιστατικό.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr