Σοβαρές αναταράξεις προκαλούν στην ελληνική βιομηχανία οι αποφάσεις του υπουργείου Ενέργειας, καθώς πλέον διατυπώνονται προβληματισμοί για σειρά κινήσεων της πολιτικής ηγεσίας. Οικονομικοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι αντί να στηριχθεί ο κλάδος, πλέον μένει μόνος του μέσα στην ενεργειακή κρίση και ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ εκτιμούν ότι το σβήσιμο των φουγάρων και τα λουκέτα είναι κοντά. Άλλωστε η ελληνική βιομηχανία δεν έτυχε της στήριξης των Ευρωπαϊκών ή των βιομηχανιών των ΗΠΑ και καλείται να επιβιώσει πληρώνοντας τη συγκριτικά ακριβότερη ενέργεια.
Όλα αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ και ο Τζο Μπάιντεν ρίχνουν μετατόνους για τη στήριξη της αμερικανικής βιομηχανίας και των θέσεων εργασίας, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία για να κρατήσουν τις δικές τους βιομηχανίες. Όλες οι οικονομίες ξεκινούν μέτρα στήριξης της βιομηχανίας, ωστόσο στην Ελλάδα δεν φαίνεται κανένα ανάλογο μέτρο, αλλά το αντίθετο. Αντί για στήριξη από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, βλέπουν τον υπουργό να ανακοινώνει το τέλος της, καθώς κόβει την επιδότηση του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο που μόνο αποτέλεσμα θα έχει να τις κλείσει, καθώς το ενεργειακό κόστος είναι πλέον αβάσταχτο.
Μάλιστα είναι ξεκάθαρο ότι οι επιδοτήσεις κόβονται από τη βιομηχανία για τον Φεβρουάριο προκειμένου αυτά τα χρήματα να διατεθούν για προεκλογικές εξαγγελίες, χωρίς να υπολογίζεται το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Το δε προεκλογικό κλίμα παροχών είναι ξεκάθαρο καθώς μέσα σε λίγες μέρες ο Θ. Σκυλακάκης πρόβλεψε ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα έως 700 εκ. ευρώ και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πρόγραμμα στέγασης με χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους και επιδοτούμενη ανακαίνιση κλειστών κατοικιών, και ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης την καταβολή πασχαλινού επιδόματος όχι μόνο σε ευάλωτους αλλά και σε συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.
Τι κάνουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία
Ο αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA) με τα γενναία κίνητρα – φοροαπαλλαγές και επιχορηγήσεις – που δίνει σε επιχειρήσεις για «πράσινες επενδύσεις», δείχνει πώς κινούνται οικονομίες που θέλουν να στηρίξουν επί της ουσίας τη βιομηχανία και να στηρίξει τις θέσεις εργασίας.
Με τις επιχορηγήσεις – μεταξύ άλλων για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μπαταριών, ηλιακών πάνελ και υδρογόνου – να φθάνουν τα 370 δισ. ευρώ, η αμερικανική βιομηχανία αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Ολαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν, που συναντήθηκαν πρόσφατα στο Παρίσι, τόνισαν ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγάλης κλίμακας επενδύσεις για να μη μείνουν πίσω από τις αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες.
Είναι εμφανές ότι το μεγάλο πακέτο Μπάιντεν για τη βιομηχανία χτύπησε καμπανάκι σε Γαλλία και Γερμανία που θέλουν να κρατήσουν την παραγωγή και τις επενδύσεις, ενώ σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται εν μέσω προεκλογικού κλίματος η Ελλάδα.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η βιομηχανία βλέπει ότι κόβεται η επιδότηση ρεύματος για τον Φεβρουάριο και αυτό το γεγονός αποδίδεται στις συνεχείς προεκλογικές εξαγγελίες και στην ανάγκη να στηριχθούν αυτές, όπως τα επιδόματα πάσης φύσεως και τα διαρκή μέτρα με τον μανδύα του pass.
Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο και τα κυβερνητικά στελέχη πανηγυρίζουν για την αναβάθμιση της Fitch ενώ ο οίκος κάνει ξεκάθαρο ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε δημοσιονομική πειθαρχία, υπογραμμίζοντας τη «δημοσιονομική σύνεση και τις πρόσφατες επιδόσεις στον τομέα αυτό».
«Με δύο λόγια, κόβουμε από την παραγωγή, για να πληρώσουμε προεκλογικές παροχές, για να μας έρθει ο πραγματικός λογαριασμός μετά τις εκλογές, κλείνοντας στο μεταξύ τις ελληνικές βιομηχανίες», σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι παρά το συγκριτικά μικρό μέγεθος της μεταποίησης στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο Ευρωπαϊκό όρο, η συνεισφορά της στην οικονομία και την κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ υπερβαίνει τα €55 δισεκατομμύρια (31% του ΑΕΠ). Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η βιομηχανία εξάγει σε περισσότερες χώρες.
ieidiseis