377
Στην πατρίδα του κατασκευαστή του, τον Άγιο Βλάση Βοιωτίας, “επιστρέφει” από την Τροία, ο ομηρικός Δούρειος Ίππος!
Δευτέρα, 5 Αυγούστου (7 μ.μ), παραμονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που γιορτάζει ο πολιούχος του χωριού, η …μηχανή του χρόνου θα μας πάει αιώνες πίσω, τότε που ο “μηχανικός” Έπειός γιος του βασιλιά Πανοπέα, του σημερινού Αη Βλάση- βασιζόμενος σε μια ιδέα του πολυμήχανου Οδυσσέα μετά από προτροπή της θεάς Αθηνάς – κατασκεύασε την Δούρειο Ίππο, με τον οποίο οι Έλληνες άλωσαν την Τροία!
Το έργο του Επειού…εζήλωσε ο Λειβαδίτης ( εκ Λουτσίου ορμώμενος) καλλιτέχνης Αλέκος Τσαμάτης και – τιμώντας την τοπική ιστορια- κατασκεύασε τον …σύγχρονο Δούρειο Ίππο. που μας περιμένει ήδη στην πλατεία του Αη Βλάση! Το έργο του καλλιτέχνη είναι 4Χ4,5 μέτρα, πολύ μικρότερο φυσικά του αυθεντικού που κατά τον μύθο χώρεσε εκατοντάδες οπλισμένους Έλληνες στα <<σωθηκά>> του!
Χρησιμοποίησε υλικά ξύλου και χρειάστηκε , εκτός από έμπνευση και μελέτη, αρκετές εβδομάδες δουλειάς – άλλωστε έπρεπε να βιοποριζεται ταυτόχρονα! Ο Αλέκος Τσαμάτης έχει κάνει πολλά έργα – ζωγραφικής, γλυπτικής κ.α., ενώ έχει παρουσιάσει πολλά από αυτα σε εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές.
Πριν ο Δούρειος Ίππος <<του >> μεταφερθεί στον Άγιο Βλάση (η αρχαία πολη Πανοπεύς), εκτέθηκε σε χώρο στην Κρύα Λιβαδειάς, εντυπωσιάζοντας όσους το είδαν.
Σήμερα Δευτέρα 5 Αυγούστου – που ξεκινά και το τοπικό πανηγύρι- ο Δήμαρχος Λιβαδειάς κ.Καραμάνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Βλασίου θα τιμήσουν τον Αλέκο Τσαμάτη, για το έργο του που, δίνει μια ευκαιρία να μάθουν (οι περισσότεροι!) και να θυμηθούν (οι λιγότεροι!), ότι ο κατασκευαστής- αρχιτέκτονας του Δούρειου Ίππου, ηταν από τον (σημερινό) Άγιο Βλάση, ένα μικρό χωριό του Δήμου Λεβαδέων!
iparnassos
Περισσότερα για τον Επειό , τον Δούρειο Ίππο και τον Πανοπέα: