Ο αυτόματος πιλότος του Κώστα Αδάμου από το Σωληνάρι Βοιωτίας

Ένα τρακτέρ που… ξέρει τι πρέπει να κάνει. Ο αυτόματος πιλότος του Κώστα Αδάμου από το Σωληνάρι Βοιωτίας.

Ο Κώστας Αδάμος 25 ετών, αγρότης στο επάγγελμα καλλιεργεί βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, τριφύλλι με σύγχρονες τεχνολογίες. Έχει GPS ΣΤΟ ΤΡΑΚΤΈΡ του και γνωρίζει τις ανάγκες της καλλιέργειάς του λόγω των σπουδών του στην γεωπονική.

Μπορεί να σπείρει χωρίς καν να πιάσει το τιμόνι και να λιπάνει όπου ακριβώς πρέπει στην καλλιέργειά του. Και το καλύτερο… δεν περνάει από το ίδιο σημείο δύο φορές γιατί το έξυπνο τρακτέρ του ξέρει που πρέπει να πάει.

Ο Κώστας αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είμαι τρίτης γενιάς αγρότης και από μικρό παιδί ασχολούμαι με τις καλλιέργειες της οικογένειάς μου. Ο παππούς μου και ο πατέρας μου, μου μετέδωσαν την αγάπη για τη γη, την αγάπη για τις καλλιέργειες. Ήξερα ότι θα ακολουθήσω σίγουρα τον αγροτικό τομέα ως επάγγελμα αλλά ήθελα να το κάνω με τον δικό μου σύγχρονο τρόπο και πάνω σε σωστές βάσεις ΄ώστε να συνεχίσω με βιώσιμο τρόπο και ανταγωνιστικό παράλληλα, αυτό που ξεκίνησαν οι προηγούμενες γενιές”

Γνώσεις

Αρχικά άρχισε με το να αποκτήσει γνώσεις στον αγροτικό τομέα. “Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Θράκης στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Θεωρώ ότι ήταν ότι πιο σωστό μπορούσα να κάνω αφού ήθελα να ακολουθήσω το επάγγελμα του αγρότη. Μπορώ μόνος μου να εκτιμήσω κάποια πράγματα στην καλλιέργεια παράλληλα και με την εμπειρία των προηγούμενων γενιών και την καθοδήγηση και άλλων ειδικών. Επίσης έμαθα για τις εξελίξεις στο αντικείμενο, αλλά και πιο σύγχρονες πρακτικές στο χωράφι”.

Αυτόματος πιλότος στο τρακτέρ

Η απόκτηση γνώσης, το μεγάλο του ενδιαφέρον και η αναζήτηση νέων μεθόδων καθοδήγησαν το νέο αυτό παιδί στο συνδυασμό τεχνολογίας και αγροτικής απασχόλησης. Όπως αναφέρει με αυτό τον τρόπο έκανε την δουλειά που τόσο αγαπάει πιο εύκολη και με καλύτερο αποτέλεσμα και κυρίως με λιγότερο κόστος.

“Από τότε που επέστρεψα στο χωριό μου, μετά από τις σπουδές μου, πήραμε την απόφαση να μπούμε στην έξυπνη γεωργία. Καλλιεργούμε με αυτόματα πιλότο στο τρακτέρ, με το σύστημα GPS. Με τις κατάλληλες συντεταγμένες, το τρακτέρ πλοηγείται μέσα στην καλλιέργεια μόνο του. Σπέρνω χωρίς να ακουμπήσω το τιμόνι ενώ δεν κάνω άσκοπη λίπανση καθώς το σύστημα γράφει που πρέπει να πάω χωρίς να περνάω ξανά από το ίδιο σημείο”.

Ο Κώστας θεωρεί ότι η γεωργία πλέον θα εκσυγχρονιστεί και σε παγκόσμιο επίπεδο κάνοντας έτσι τη ζωή των αγροτών ευκολότερη, γρηγορότερη με μείωση κόστους και λιγότερα χημικά.

Διάδοση της τεχνολογίας

Για να διαδοθεί η καινοτομία αυτή πρέπει να ακουστεί από στόμα σε στόμα. Ο αγρότης που είδη χρησιμοποιεί τέτοιες σύγχρονες μεθόδους να το παρουσιάζει μαζί με τα οφέλη και στους άλλους. Εξηγεί ότι αυτός και ο πατέρας του ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν αυτό το εκσυγχρονισμένο σύστημα, και όταν το έκαναν την πρώτη φορά κάποιοι αργότερα αναρωτήθηκαν ρώτησαν και έμαθαν τη χρήση του.

Σε αυτό το εγχείρημα ο πατέρας του Κώστα αν και παλαιότερης γενιάς, τον εμπιστεύτηκε και τελικά δεν είχε άδικο.

Και στη συνέχεια τι….

Τα επόμενα σχέδια του Κώστα: Επέκταση της καλλιέργειας, ανανέωση του στόλου του και η χρήση περισσότερων τεχνολογιών.

Καλή επιτυχία σε αυτό που έχεις ξεκινήσει Κώστα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content