Νέο Καθεστώς Πληρωμής για Επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ -Τι αλλάζει στο επίδομα Γέννας

Νέο Καθεστώς Πληρωμής για Επιδομάτα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ από το 2024

Με την έκδοση νέας προπληρωμένης κάρτας, το νέο καθεστώς πληρωμής που θα τεθεί σε ισχύ το 2024 θα εφαρμόζεται σε όλους τους δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Dnews, αυτή η νομοθετική ρύθμιση θα αλλάξει τον τρόπο που λαμβάνουν τα επιδόματά τους, επιβάλλοντας τη χρήση προπληρωμένων καρτών και ηλεκτρονικών αγορών.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πραγματοποιούν τις περισσότερες από τις συναλλαγές τους μέσω POS και ηλεκτρονικών πληρωμών. Το νέο καθεστώς θα παρέχει επίσης κίνητρα για τη μη ανάληψη του υπολοίπου, προτείνοντας τη χρήση των προπληρωμένων καρτών ως πρότυπο, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών στις φορολοταρίες.

Αυτή η αλλαγή είναι προϋπόθεση για την αποδέσμευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και στοχεύει στη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων, καθώς και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με το σχέδιο, το 50% του ποσού θα πρέπει να χρησιμοποιείται με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας, ενώ το άλλο 50% θα μπορεί να αναληφθεί με μετρητά.

Για παράδειγμα, ένας δικαιούχος που λαμβάνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας αξίας 500 ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα 250 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας και τα υπόλοιπα 250 ευρώ με μετρητά. Πρέπει να σημειωθεί ότι, φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το ποσό με τη χρήση της κάρτας, αλλά όχι με μετρητά.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα γέννας, ύψους 2.000 ευρώ, που αναμένεται να ενταχθεί στο νέο σύστημα, οι μητέρες – δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα για τα παιδιά τους από οποιοδήποτε κατάστημα στη χώρα με βρεφικά ή παιδικά είδη, χωρίς ωστόσο τη δυνατότητα ανάληψης χρημάτων σε μετρητά. Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει να παραμένουν κάτω από τα 40.000 ευρώ ετησίως.

Τέλος, από το 2024, για τους πολίτες τρίτων χωρών, προϋπόθεση για τη λήψη των επιδομάτων θα είναι η νόμιμη και μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, το ποσό των 2.000 ευρώ κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας και διατίθεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, υπό την προϋπόθεση ότι η αίτηση υποβάλλεται και εγκρίνεται τον μήνα της γέννησης, και η δεύτερη δόση χορηγείται πέντε μήνες αργότερα από τη γέννηση του παιδιού. Η αίτηση υποβάλλεται από τη μητέρα του παιδιού εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού και μπορεί να υποβληθεί μέσω της εφαρμογής Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ ή μέσω του Υποσυστήματος του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content