Κυριακή της Ορθοδοξίας: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Σήμερα, στις 24 Μαρτίου, βιώνουμε την έναρξη των Νηστειών προσεγγίζοντας το Πάσχα, με την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, γνωστής και ως Θρίαμβος της Ορθοδοξίας, μια γιορτή που σηματοδοτεί την επαναφορά των ιερών εικόνων.

Ιστορικό Πλαίσιο: Η Σύνοδος του 843

Η ιστορική στιγμή έφτασε μετά τον θάνατο του Θεόφιλου, του τελευταίου αυτοκράτορα που αντιτάχθηκε στις εικόνες. Με πρωτοβουλία του Μιχαήλ Γ΄, της μητέρας του Θεοδώρας και του Πατριάρχη Μεθόδιου, συγκλήθηκε Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη, θέτοντας τέλος στις εντάσεις μέσα στην Εκκλησία.

Η απόφαση αυτής της Συνόδου επέτρεψε την επιστροφή των εικόνων στον κόσμο της Ορθοδοξίας, με μια συμβολική πομπή προς την Αγιά Σοφιά, ορίζοντας την επέτειο αυτής της ημέρας ως την “Κυριακή της Ορθοδοξίας”.

Η Σημασία της Λειτουργίας

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, διαβάζονται επιλεγμένα αποσπάσματα τόσο από την Παλαιά όσο και από τη Νέα Διαθήκη, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και την πίστη των προγόνων μας. Στην Ελλάδα, η εκφώνηση του Συμβόλου της Πίστεως αποτελεί τιμητικό καθήκον που ανατίθεται σε έναν πολιτειακό αξιωματούχο, σε ένα έθιμο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content