Κωνσταντίνος Κορωνάκης (Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ): Νέα μεγάλη επένδυση στον Σκαραμαγκά

Για την ισχύ της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο στερέωμα τα πράγματα, λίγο πολύ, είναι γνωστά. Η ναυτική παράδοση και η συστηματική επένδυση του εφοπλισμού έχουν οδηγήσει εδώ και δεκαετίες ελληνικών συμφερόντων καράβια να ελέγχουν σχεδόν το 20% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Και μπορεί οι εφοπλιστικές οικογένειες να συγκεντρώνουν συνήθως την προσοχή και τα φώτα της δημοσιότητας, όμως κοντά σε αυτές έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο οικοσύστημα από μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις που πάτησαν πάνω στις ανάγκες που έχει η ναυτιλία και κατάφεραν να γράψουν αθόρυβα τη δική τους ιστορία εξελίσσοντας τα δικά τους καινοτόμα προϊόντα, τα οποία έχουν φτάσει να πρωταγωνιστούν στη διεθνή αγορά και οι εταιρείες τους να συμπεριλαμβάνονται στις ηγέτιδες δυνάμεις.

Μία από αυτές είναι η οικογένεια Κορωνάκη, η οποία μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών έχει κάνει επιστήμη το σχοινί. Ξεκινώντας από ένα μικρό μαγαζάκι προπολεμικά που πωλούσε κυρίως σπάγκους από τις υγιείς ίνες των υπό ανακύκλωση καραβόσχοινων για το δέσιμο των σακιών και εξελισσόμενη αρχικά σε εμπορική εταιρεία και αργότερα σε βιομηχανία, με σημαντική μονάδα στη Θήβα, η εταιρεία της οικογένειας, Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ, θεωρείται σήμερα από τις κορυφαίες επιχειρήσεις παραγωγής σχοινιών και συρματόσχοινων σε διεθνές επίπεδο. Εξυπηρετεί δε επιτυχώς τον κλάδο της ποντοπόρου ναυτιλίας, των εξορύξεων υδρογονανθράκων, με πελάτες που ασχολούνται με θαλάσσιες offshore κατασκευές, μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές, το Πολεμικό Ναυτικό, τη βιομηχανία, το yachting και την ιχθυοκαλλιέργεια.

«Είμαστε μια εξωστρεφής εταιρεία που παράγει σχοινιά και συρματόσχοινα για την παγκόσμια αγορά με πολλά σημεία εξυπηρέτησης ανά τον κόσμο, αλλά και εμπορικοί αντιπρόσωποι αλυσίδων και αγκυρών, με το ύψος των εξαγωγών μας να φτάνει στο 80% επί του συνολικού κύκλου εργασιών», λέει στο «business stories» ο πρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Κορωνάκης, σε μια συζήτηση που γίνεται στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα δέκα χρόνια της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, στην οποία η Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ είναι μέλος. «Μάλιστα στην παγκόσμια κατάταξη με βάση τα ποιοτικά στάνταρ κινούμαστε μεταξύ της πρώτης και δεύτερης θέσης», σπεύδει να προσθέσει.

Η εταιρεία αυτό το διάστημα ετοιμάζει μια μεγάλη επένδυση στον χώρο του Σκαραμαγκά και κάνει τα πρώτα της βήματα στην παραγωγή καλωδίων έχοντας εξαγοράσει το εργοστάσιο της επιχείρησης Καλώδια Ξάνθης λίγο προτού ενσκήψει η πανδημία. Η εξέλιξη αυτή μάλιστα μετασχημάτισε τη Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ σε έναν όμιλο με πάνω από 410 εργαζομένους και κύκλο εργασιών πέριξ των 70 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη

Οπως αφηγείται ο κ. Κορωνάκης, οι ρίζες της οικογενειακής δραστηριότητας ξεκινούν από τον παππού, όμως ο πατέρας του, Δημήτρης Κορωνάκης, ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις γι’ αυτό που σήμερα έχει εξελιχθεί η εταιρεία.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content