Αυτές είναι οι 8 περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν από άνοδο της θάλασσας και από πυρκαγιές

Περιοχές της Κίνας και της Αμερικής είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση από την Αυστραλιανή εταιρεία μελετών XDI. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται και 8 περιοχές της Ελλάδας.

Μάλιστα, σχετικά ψηλά στη λίστα βρίσκονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Μακεδονίας και της Θράκης (θέση 349), ενώ ακολουθούν οι:

Αττική (θέση 834 στη λίστα)
Θεσσαλία & Κεντρική Ελλάδα (θέση 884στη λίστα)
Πελοπόννησος & Δυτική Ελλάδα (θέση 946στη λίστα)
Ήπειρος & Δυτική Μακεδονία (θέση 1.229στη λίστα)
Κρήτη (θέση 1.612 στη λίστα)
Αιγαίο Πέλαγος (θέση 1.677 στη λίστα)
Άθως (θέση 2.621 στη λίστα)

Η XDI ειδικεύεται στην εκτίμηση των κλιματικών κινδύνων για λογαριασμό επενδυτών ή οικονομικών αναλυτών, κι εξέτασε περισσότερες από 2.600 περιοχές σε όλο τον κόσμο ούτως ώστε να φτάσει στο συμπέρασμα ποιες είναι οι περισσότερο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, με ορίζοντα το 2050.

Ειδικότερα, το 80% των 50 περιοχών που κινδυνεύουν περισσότερο βρίσκεται στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με την XDI, ενώ από τις 10 πρώτες, οι εννέα βρίσκονται στην Κίνα, ανάμεσά τους οι επαρχίες Τζιανγκσού, Σαντόνγκ και Χεμπέι.

Αρκετές αμερικανικές πολιτείες είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων περιοχών, όπως η Φλόριντα (10η θέση), η Καλιφόρνια (19η) και το Τέξας (20η). Περιοχές της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας επίσης απειλούνται.

Στην Ευρώπη το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας είναι το πιο εκτεθειμένο στην κλιματική αλλαγή (56η θέση).

Οι μελετητές χρησιμοποιώντας κλιματικά μοντέλα μαζί με μετεωρολογικά και περιβαλλοντικά δεδομένα εκτίμησαν την οικονομική ζημία που θα μπορούσε να προκαλέσει η άνοδος της θερμοκρασίας έως το 2050.
Εξέτασαν έτσι τις επιπτώσεις που έρχονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που είναι:

οι πλημμύρες λόγω της υπερχείλισης ποταμών
οι πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας
η ακραία ζέστη
οι δασικές πυρκαγιές
οι μετακινήσεις εδαφών λόγω της ξηρασίας
οι ιδιαίτερα σφοδροί άνεμοι
οι ακραία χαμηλές θερμοκρασίες

Οι υπολογισμοί της εταιρείας βασίζονται στο πιο απαισιόδοξο σενάριο των ειδικών του ΟΗΕ, βάσει του οποίου, μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στη Γη θα μπορούσε να προκαλέσει «μαζική μετανάστευση ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Σε μια ζοφερή ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία και οι Κάτω Χώρες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

«Ενώ το κλίμα είναι πιθανό να γίνει όλο και πιο καθοριστικό όταν πρόκειται να καθοριστεί η ροή κεφαλαίων, μένει να δούμε αν θα αποτρέψει τις επενδύσεις σε πιο ευάλωτες περιοχές», δήλωσε ο Karl Mallon, συνιδρυτής της εταιρείας μελετών.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content