Καρκίνος του μαστού: Ο ρόλος του γυναικολόγου

Καρκίνος του μαστού: Ο ρόλος του γυναικολόγου

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, με περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες, με περίπου 5.000 νέες περιπτώσεις που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Οι γυναικολόγοι είναι οι γιατροί που ειδικεύονται στην υγεία της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένων των μαστών. Ο γυναικολόγος παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για να προληφθεί ο καρκίνος του μαστού είναι η μαστογραφία. Η μαστογραφία είναι μια εξέταση που χρησιμοποιεί ακτινοβολία για να δημιουργήσει εικόνες του μαστού. Η μαστογραφία είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, όταν είναι πιο εύκολο να θεραπευτεί.Ο γυναικολόγος μπορεί να συμβουλεύσει τις γυναίκες σχετικά με τη μαστογραφία και να τις παραπέμψει για εξέταση εάν είναι απαραίτητο.

Διάγνωση

Ο γυναικολόγος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του μαστού με τη βοήθεια της κλινικής εξέτασης, της μαστογραφίας και άλλων εξετάσεων, όπως η υπερηχογράφηση μαστού και η βιοψία.

Η κλινική εξέταση είναι μια εξέταση που γίνεται από τον γυναικολόγο για να ψηλαφήσει τους μαστούς για τυχόν αλλαγές. Η μαστογραφία είναι μια εξέταση που χρησιμοποιεί ακτινοβολία για να δημιουργήσει εικόνες του μαστού. Η υπερηχογράφηση μαστού είναι μια εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες του μαστού. Η βιοψία είναι μια εξέταση που αφαιρεί ένα μικρό κομμάτι ιστού από τον μαστό για εξέταση στο μικροσκόπιο.

Θεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου, το μέγεθος και το είδος του όγκου, την ηλικία και την γενική υγεία της γυναίκας. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση: Η αφαίρεση του όγκου, μέρους ή ολόκληρου του μαστού
  • Ακτινοθεραπεία: Η χρήση ακτινοβολίας για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων
  • Χημειοθεραπεία: Η χρήση φαρμάκων για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων
  • Ορμονοθεραπεία: Η χρήση φαρμάκων για την παρεμπόδιση της παραγωγής ορμονών που προάγουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού

Ο γυναικολόγος μπορεί να συνεργαστεί με άλλους γιατρούς, όπως ο ογκολόγος, για να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού.

Συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κάνοντας τα εξής:

  • Να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών.
  • Να αυτοεξετάζονται τακτικά τους μαστούς τους.
  • Να μειώσουν το βάρος τους και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.
  • Να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Να μην καπνίζουν.

Οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού μπορεί να χρειαστεί να κάνουν μαστογραφία συχνότερα και να εξεταστούν για γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content